Новият синдик на „Дунавска коприна“ Веселин Банков продължава с ударното темпо, назначавайки още един, четвърти за тази година търг за продажба на активите на фалиралата тъкачница. Месечната процедурата е стартирана тази седмица, а наддавателните предложения, ако има такива, ще бъдат отворени на 16 януари. След като предишния път цената бе намалена с 20 на сто, сега се сваля с още 5 на сто и вече пада под 6 млн. лева. За цялото предприятие - парцел от 43 декара в Западна промишлена зона и намиращите се в него 39 сгради, се искат 5 944 332,40 лева.
Всъщност почти същата продажна цена бе обявена още преди 4 години. Тогава нямаше оферти, а после по незнайно чия оценка цената излетя до около 8 млн. лева. Сегашната ситуация е доста по-различна - от една страна кредитът е изключително евтин, но от друга - неподдържаните през тия години сгради са допълнително амортизирани.
Основните задължения на „Коприната“ са към държавата, която и в този по традиция не бърза да си прибере вересиите и ликвидацията се точи с години. Нещо, което не се връзва с обичайната липса на пари в бюджета за какво ли не. Фалиралата тъкачница съвсем не е най-фрапиращият случай в това отношение, но е факт, че вече близо 10 години е в несъстоятелност, а от седем се продава безуспешно, а през това време сградите, които са основният й актив, се рушат и губят стойност. А пари от продажбата им освен НАП чакат и множество бивши работници в тъкачницата, които имат да вземат неизплатени преди години заплати.