Най-модерният набор технологии в помощ на водача и функции за свързаност в сравнение с другите масови малки автомобили на пазара в Европа, като част от най-разнообразната и гъвкава гама в над 40-годишната история на модела. Така „Форд“ представя една от звездите в отбора си - „Фиеста“, с която вече можете да се запознаете в Русе. Автомобилът е изложен в шоурума на „Мото-Пфое“ на бул.“Липник“ и би могъл да се превърне в един незабравим коледен подарък. Ето какво ще получат щастливците, които намерят под елхата ключове за новата „Фиеста“ - най-изпипаният представител на модела в 41-годишната му история.
Технологично усъвършенстван малък автомобил
Безпрецедентната гама от технологии увеличават комфорта, удобството и безопасността на „Фиеста“. Модерните технологии в помощ на водача се поддържат от 2 камери, 3 радара и 12 ултразвукови сензора, които, взети заедно, са в състояние да следят на 360 градуса около автомобила и да сканират пътя отпред на разстояние до 130 метра - повече от дължината на футболно игрище.
„Фиеста“ е първият „Форд“ с усъвършенстваната версия на Асистента за предотвратяване на сблъсъци и засичане на пешеходци - функция, която открива хора на или в близост до пътя отпред, или такива, които може да пресекат пътя на автомобила, като през нощта използва светлината от фаровете.
Системата е проектирана да намали силата на някои челни сблъсъци с автомобили и пешеходци или да помогне на водачите да избегнат сблъсъците като цяло. Широкоъгълната камера помага за по-добро проследяване движенията на пешеходците.
Също за първи път във „Фиеста“ е Активният паркинг асистент на марката с перпендикулярно паркиране, който помага на водачите да намерят подходящи паркоместа и паркира без участието на ръцете им успоредно или перпендикулярно. Допълнително усъвършенствана за модела, технологията за първи път може да приложи спирачките, ако водачите не реагират на насоките на системата и предупрежденията за близост при извършване на маневри на преден и заден ход и сблъсъкът с паркиран автомобил или препятствие е неизбежен. Предлага се и Асистент за излизане от паркомясто, който помага на водача да излезе при успоредно паркиране, като управлява волана, докато водачът управлява съединителя и спирачката.
За да спестим досадното изреждане, посочваме само, че автомобилът предлага 15 технологии в помощ на водача - 15 електронни асистенти, които си отварят очите на четири заради човека зад волана.
SYNC 3 и B&O PLAY за премиум забавление
Комуникационната и развлекателна система SYNC 3 на „Форд“ позволява на водачите да управляват аудиосистемата, навигацията и свързаните смартфони, като използват прости, разговорни команди.
8-инчовият свободно стоящ цветен сензорен екран, вдъхновен от таблетите, може да бъде управляван с жестове „плъзване“ и „прибиране с пръсти“. Със SYNC 3 се предлага и „плаващ“ 6,5-инчов, цветен тъчскрийн, а 4,2-инчовият цветен дисплей е комбиниран с MyFord Dock, който позволява на потребителите да съхраняват, инсталират и зареждат мобилните си устройства като например телефони и навигационни системи.
Новите системи B&O PLAY - ексклузивни за глобалната автомобилна гама на „Форд“ - предлагат изтънчено аудио изживяване със специално проектирано разпределение и калибриране на високоговорителите за всеки автомобил в гамата на компанията. За „Фиеста“ това означава десет високоговорителя, включително монтиран в багажника субуфер и централен високоговорител за средни честоти над арматурното табло, съдържащ логото на B&O PLAY от алуминий и уникален дизайн. Общата мощност е 675 W, управлявана от усилвател с цифрова обработка на сигнала, който контролира изравняването и миксирането на каналите, включително чрез избор на съраунд ефект за още по-богат и мощен звук, независимо от мястото на седене.
Присъщо качество
Изцяло новата „Фиеста“ предоставя още по-добро качество чрез по-високо оборудване, иновативни инженерни решения и усъвършенстван дизайн, включително първия за модела отварящ се, разположен по цялата дължина, стъклен панорамен покрив, състоящ се от два, заемащи почти цялата широчина, панела от закалено, тонирано стъкло.
Оптимизираните покрития и изработка на екстериора осигуряват още по-изискан външен вид. Паркинг сензорите са вече изравнени с панелите на каросерията; дюзите на умивателите на предното стъкло са скрити под предния капак; няма видими винтове по задните светлини или задната част; линията на затваряне между покрива и задната врата е намалена с повече от 30% - все примери за отдадеността на екипа на „Фиеста“ на качеството - все примери, които клиентите веднага ще оценят, убедени са от компанията.
След новите функции, вдъхновени от големите автомобили на „Форд“, са отопляем волан и стилен нов инструментален панел с 4,2-инчов мултифункционален TFT дисплей, който представя приятна приветстваща анимация при стартиране.
По-здравата конструкция на каросерията, намалените нива на шум, вибрации и твърдост, подобрената изолация на двигателя и акустичното предно стъкло допринасят за по-комфортното и луксозно преживяване на водача и пътниците. Най-доброто обезшумяване в класа включва със 7% по-ниски нива на шум в купето при 100 км/ч спрямо досегашната „Фиеста“.
Освен това колата е по-лесна за шофиране в ежедневието. В отговор на обратна връзка от клиентите сега „Фиеста“ има предни чистачки, които чистят 13% повече от челното стъкло и врати, чието затваряне изисква 20% по-малко усилия. 
Само един детайл - протекторът на „Форд“ за вратите съдържа скрит защитен накрайник, който при отварянето им застава на място за части от секундата, като предотвратява щети по боята и каросерията. Новият дизайн на покрива пък отвежда по-добре дъждовната вода от краищата му, като намалява риска да бъдете намокрени при влизане и излизане от автомобила.
Еволюционен екстериорен дизайн
Екстериорът на изцяло новата „Фиеста“ надгражда дръзкия стил на предходния модел с по-елегантен дизайн и плавен, преливащ външен вид.
Опростени, по-ясни линии и изчистени повърхности създават по-силна визия. Предният капак предлага по-изчистен дизайн без изпъкналост в средата, което позволява на новата, по-широка радиаторна решетка да изпъква. Елегантните предни фарове са с нов обрамчващ ефект, незабавно разпознаваем през деня и през нощта.
Страничният профил е по-категоричен, не толкова клиновиден и съчетава допълнителната дължина от 71 мм и допълнителната широчина от 13 мм, за да придаде по-издължен и по-първокласен външен вид. Средната линия се простира до предните фарове и линията на стъклата е също разтеглена в унисон с плавния, елегантен дизайн. Дори страничните огледала съдържат права линия между горните и долните секции, която вече не се прекъсва от мигачите. 
Интериорен комфорт и индивидуален стил
Интериорният дизайн е ориентиран към потребителя и е повлиян от начина, по който клиентите взаимодействат с умните си устройства и таблети. Създавайки първо впечатление за повече пространство и високо качество чрез ергономичния дизайн и меките на допир материали - включително горната част на инструменталния панел - логично оформеният, но емоционално топъл интериор спомага за създаването на спокойно и отпускащо място, което клиентите могат да персонализират с нова гама индивидуализиращи опции.
Философията за успокояващ интериор е подкрепена от по-лесните за ползване контролни бутони. Броят им върху централната конзола е намален почти наполовина, като много от тях, управляващи функциите за свързаност и забавление, са преместени на 8-инчовия сензорен екран. Най-естествените и ергономични позиции за бутоните и екраните са потвърдени чрез използване на софтуер за проследяване на погледа, като дисплеят на инструменталния панел и централният екран са разположени така, че ясно да предоставят информацията от пръв поглед. 
Пътниците на задните седалки печелят допълнителни 16 мм пространство за коленете, а задният капак е по-широк за по-лесен достъп до багажника. 
Усъвършенствани двигатели
Гамата усъвършенствани бензинови и дизелови двигатели, отговарящи на стандарта Euro 6, предлага динамика и икономия на гориво с водещо в класа удоволствие от шофирането и ниски експлоатационни разходи.
Многократно награждаваният бензинов двигател на Ford - 1,0-литровият EcoBoost - се предлага със 100, 125 и 140 к.с. и с нова 6-степенна механична скоростна кутия с намалено триене, която спомага за 97 г/км CO2 емисии и 4,3 л/100 км разход на гориво, или с опционална 6-степенна автоматична скоростна кутия за варианта със 100 к.с. с монтирани на волана пера за смяна на предавките.
3-цилиндровият 1,0-литров EcoBoost двигател с турбокомпресор е с модерни технологии като директно впръскване на горивото под високо налягане, променливи фази на газоразпределението и иновативен изместен колянов вал за несравнима рафинираност при трицилиндровите двигатели.
1,5-литровият TDCi двигател със 120 к.с. е първият мощен дизелов двигател, който се предлага за „Фиеста“ - гъвкава комбинация от мощност, въртящ момент и икономия на гориво за приятно шофиране, 6-степенна механична скоростна кутия, CO2 емисии от 89 г/км и разход на гориво от 4,3 л/100 км. 1,5-литровият TDCi двигател се предлага също с 85 к.с. - с 10 к.с. повече от най-икономичната предходна Fiesta - и предоставя 82 г/км CO2 и 3,2 л/100 км разход на гориво, подпомогнати от новата 6-степенна механична скоростна кутия.
1,5-литровият TDCi двигател използва горивна камера с оптимизиран дизайн, турбокомпресор - включително технология с променлива геометрия за версията със 120 к.с.- и усъвършенствано впръскване на горивото, което подобрява работата на двигателя. Системата за Интелигентно регенеративно зареждане увеличава икономията на гориво, като избирателно задейства алтернатора и зарежда акумулатора, когато автомобилът намалява скоростта и спира.
1,1-литровият бензинов двигател използва същата трицилиндрова архитектура като 1,0-литровия EcoBoost и се предлага с нова 5-степенна механична скоростна кутия във версиите със 70 к.с. и 85 к.с., замествайки 1,25-литровия атмосферен бензинов двигател и предоставяйки повече мощност заедно с намалени CO2 емисии от 101 г/км и разход на гориво от  4,4 л/100 км.
Икономията на гориво е допълнително подобрена чрез автоматичната Старт-Стоп система и Активните клапи в предната решетка за 1,0-литровия EcoBoost и 1,5-литровия TDCi с 85 к.с. Нов бутон Eco при механичните трансмисии регулира настройките на двигателя и горивния дросел, за да помогне на водачите да пестят повече гориво, когато желаят. Аеродинамична защита под каросерията допълнително намалява въздушното съпротивление.
Още повече удоволствие от управлението
„Фиеста“ надгражда водещото в класа пътно поведение и осигурява допълнително сцепление, по-добро спиране и по-добро усещане на волана, като всеки компонент е оптимизиран да усили удоволствието от управлението.
Увеличената употреба на борова стомана, лазерното заваряване, по-здравите точки на прикрепване на предната под-рамка и заварените прикрепващи точки на торсионната греда предоставят 15% по-висока устойчивост на усукване. По-лек, по-здрав кух преден анти-рол бар допринася за по-добрия контрол на накланянето и усещането на волана. Триенето в кормилната система е намалено, а скоростните кутии сега предоставят по-плавни смени на предавките.
Шасито предлага 10% повече сцепление в завоите с помощта на Електронното векторно разпределение на въртящия момент, което подобрява управлението чрез леко прилагане на спирачно усилие върху вътрешните колела за подобрено сцепление и стабилност в завой. Спирачният път при 100 км/ч е намален с повече от 8%. Моделите с мощност над 100 к.с. са оборудвани със задни дискови спирачки.
Новите двойно-лепени тампони на окачването са два пъти по-твърди в сравнение с тези на предходната „Фиеста“ за по-бързи кормилни реакции. Тампоните са издути в специфична форма, предназначена да изолира по-добре несъвършенствата на пътната настилка, и се комбинират с по-голяма задна торсионна греда, за да намалят въздействието от малките неравности и шума от пътя в купето.
Е, след всичко казано дотук - а то е само част от представянето на модела - остава само едно: да се срещнете лично с „Фиеста“ и да разберете дали това е вашата кола. Огромна част от купувачите в сегмента мислят точно така.