• И този път столицата на шахматния Североизток доказа своето утвърдено гостоприемство

• Нямаше шахматисти от чужбина, но пък мериха сили десетки международни майстори

• Силистренският едноличен шахматен лидер Красимир Стефанов развенча непобедимия досега гросмайстор Радослав Димитров

• Бележит триумф на шахматистите от крайдунавска Силистра, които събраха общо 74,75 точки (един своеобразен рекорд досега!)

• Отново поздравления за двумандатния кмет на община Стражица Румен Павлов и председателя на местния шахклуб „Левски“ Ахмед Мустафов – Мокича

• Юбилейни фототабла „Шахматна слава“ и филм за паметното събитие

 

Както в 19 предишни години, така и сега шахматната слава отново посрещна и прегърна жителите на китното и обновено след земетресението градче Стражица. За двадесети пореден път премериха сили едни от най-силните шахматисти в страната и до последните партии не се знаеше кой ще е юбилейният победител. Десетки любители на превъзходната шахматна игра изпълниха обширната зала на местния ресторант „Ралица“. Близо 50 кандидати за празничната шампионска титла се състезаваха по системата „всеки срещу всеки“, в 7 кръга, на контрола 50 минути + 10 секунди на ход. Това правеше развръзката на борбата още по-интересна. И все пак, опитът през годините на добрите шахмайстори си каза думата. В юбилейното издание за първи път записаха участие и няколко малки шахматисти от Велико Търново с треньор – международния майстор Светла Йорданова: Теодор Титеков от шахклуб „Асеневци“ и Михаил Панайотов, също от старата столица, които направиха впечатление на специалистите със своето силно представяне. Млади състезатели имаше и от Русе, а така също и от цялата страна, което още веднъж показа неоспоримите организаторски качества на местния доайен на шахмата в този край Ахмед Мустафов – Мокича.

Както винаги, главният съдия на двадесетия юбилеен открит турнир по шахмат „Стражица – 2020“ Николай Йорданов от Велико Търново и организаторът Ахмед Мустафов, със своя ентусиазъм и висш професионализъм, допринесоха спортната надпревара да се превърне във вълнуваща и незабравима шахматна фиеста. Затова и думите на младия русенски шахматист Радосвет Димитров от отбора на „Пристис“ – Русе бяха закономерни, като най-точна оценка за кръговете и партиите на открития стражишки турнир: „Всички трябва да благодарим на организаторите за стореното от тях! Чувствахме, както винаги, присъщия хъс за игра и победа.“ А бъдещият шампион Красимир Стефанов от Силистра, който безапелационно побеждаваше всеки съперник по пътя си към върха, сподели с нескрит възторг: „Стражица, в лицето на своя председател и общински кмет, още веднъж доказа, че е достойна шахматна столица на българския Североизток! Поздравявам домакините, че съумяха да превърнат юбилейната спортна проява в истински форум на приятелството и обичта към този наш любим спорт!“

В окончателната класация от двата състезателни дни безспорен победител (без нито една загуба!) стана силистренският международен майстор на спорта Красимир Стефанов. Той събра общо 6 точки, следван от втория – Даниел Григоров от „Спортист“ – гр. Своге, с 5,5 т., а с бронзовото отличие се окичи международният майстор Павел Димитров от „Булмекс“ – Велико Търново, с 5 т. Четвърти остана майсторът на спорта Салим Салимов, ветеран от поповското село Крепча (дядо на световната шампионка по шахмат за девойки Нургюл Салимова). Пети е Ростислав Раев от „Пристис“ – Русе, а шестото място бе отредено за изненадващо слабото представяне на гросмайстора Радослав Димитров от отбора на „Абритус“ – Разград. Седми бе Иван Йорданов от Силистра, осми – международният майстор Светла Йорданова от Велико Търново. След нея се нареди силистренският шахматист Найден Найденов, а в почетната десятка влезе и младата надежда на „Етър“ – Велико Търново, Кристиан Ангелов.

Организаторите на този открит юбилеен турнир в Стражица посрещнаха със задоволство и изпратиха с аплодисменти спонсора на спортната проява, депутата от БСП – гр. Плевен в 46-то Народно събрание Васил Антонов, председател на Българската федерация по шахмат, който с парични награди поощри победителите. Бяха отредени и специални награди за най-достойните участници от страна на домакините (СШК „Левски“ – Стражица): юношата Иван Иванов, Илиан Иванов и Ахмед Мустафов – Мокича.

Награди от юбилейната проява получиха сеньорите (ветерани): първо място – майсторът на спорта Валери Рибаров от Добрич, втори – шуменският шахматист Емил Тодоров, а трети – Станю Христов от град Дулово, Силистренска област. Специална награда за девойки получи шахматистката от клуб „Полски гамбит“ Радослава Лалева от Габрово. А сред младите шахматни надежди до 18 години пръв бе юношата Стилиан Ангелов от отбора на „Етър“ – Велико Търново. Втори е Калоян Стоянов, а трети – Александър Желязков (и двамата от русенския тим на „Пристис“). Братът-близнак на победителя Стилиан Ангелов, 14-годишният Кристиан от „Етър“, пък получи почетен юбилеен диплом.

След тържествената церемония по закриването на турнира и връчването на наградите от кмета на община Стражица Румен Павлов, европейски шампион по борба в недалечното минало, както и от председателя на местния общински съвет Илиян Маринов и депутата-спонсор, мнозина от участниците посетиха в клуба специално подготвените фототабла на спортните успехи през годините, както и бе прожектиран документалният филм „Магията на черно-белите квадрати“.

Несъмнено, тази забележителна шахматна фиеста в Стражица ще се превърне в традиционен фестивал на спортната младост в бъдещето на много спортисти не само от Великотърновския край, българския Североизток и цялата страна, а и от изтъкнати шахматисти от чужбина. Организаторите възнамеряват да проведат 21-ия турнир с участието на шахматисти от Балканите и Европа.

Желаем им успех! До нови срещи!

 

Стефан НИКОЛАЕВ

                                                                                                                                                                                                             Снимки Валентин ПЕТРОВ