„Развитието на спортната ви инфраструктура върви добре, но винаги има място за подобрения. Когато обаче видите спортната база, която е една от най-добрите в Европа ви става ясно, че Българският футболен съюз върши доста добра работа.“ Това заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин, който е на посещение у нас, предаде репортер на БГНЕС. Шефът на европейската централа гостува на Националната спортна база в Бояна, където коментира възможностите за инвестиции в родния ни футбол. Чеферин не пропусна да похвали работата на Българския футболен съюз и в частност на неговия президент Борислав Михайлов.

„Боби Михайлов е ветеран в Изпълнителния комитет на УЕФА. Той е там от дълго време, познава почти всички. Мога да кажа, че с него сме приятели. В случая обаче не това е важното, по-важното е, че той да работи усърдно и честно и че допринасяш не само за развитието на българския футбол, но и за това на европейския. А освен това, когато има въпроси, касаещи родния ви футбол – той е доста агресивен към нас“, коментира още Чеферин.

„Едва ли Боби Михайлов ще иска да влизам в детайли по отношение на точната сума, но става въпрос за сериозни средства, които са по нашата традиционна програма „HatTrick“. Всички 55 членки на федерацията могат да разчитат на един и същи размер от тази сума.

Президентът на УЕФА отговори и на въпрос на БГНЕС какви мерки ще предприеме за съкращаването на разликата във финансово отношение между големите клубове и останалите с по-скромни възможности. „Това е едно от най-големите предизвикателства, които стоят пред нас. Разликата между големите клубове и по-малките става все по-голяма и по-голяма и определено трябва да направим нещо по въпроса. Нашето желание е да проведем разговори с всички заинтересовани страни – лигите и клубовете, както и разбира се Европейския съюз. Още преди да поема президентския пост в УЕФА предложих на ЕС да предприемем някои мерки, но много често техният отговор бе, че това противоречи на техните закони, коментира той.

Разбира се вече имаме някои идеи как от чисто спортна гледна точка можем да приложим, без да се нуждаем от подкрепата на Европейския съюз. Такива са например „данъкът за богати“ (бел. авт. „luxury tax“) – клубовете, които харчат повече съответно ще бъдат наказани с подобен данък, който ще трябва да платят в УЕФА. Другото, което ще се опитаме да направим е да ограничим възможността клубовете да регистрират повече от 25-ма футболисти. Това са мерките, които задължително трябва да предприемем, за да спрем този процес, обясни още Чеферин.

Президентът на УЕФА разкри и че след първенството на Стария континент през 2020, което ще се проведе в различни държави, отново ще бъде върнат стария формат на провеждане на финалите. „Форматът на Европейското през 2020 година ще е еднократен проект по повод 60-ата годишнина от началото на първенствата на Стария континент. Оттам нататък ще се върнем към изпитаната формула на домакинство от страна на една или най-много две държави“.