За минути приключи поредното заседание в Районния съд вчера по дело, в което от „Монтюпе“ ЕООД обжалват глоба от 300 000 лева, наложена им от РИОСВ. Според екоинспекцията на 8 ноември 2016 година на покрива на хале 3 на завода са били отворени двата противопожарни люка, от които са излезли вредни газове и са замърсили въздуха.
На вчерашното заседание тряваше да бъдат разпитани двама свидетели - проф. Николай Козарев, ръководител на катедра „Инженерна екология“ в Химикотехнологичния и металургичния университет в София и служителят на „Монтюпе“ Любомир Данаилов. Тяхното явяване в съдебната зала беше поискано от адвоката на фирмата Борислав Българинов.
Според документите, с които съдът разполага, проф. Козарев, един от големите авторитети в своята област, е отказал да приеме призовката, а адвокат Българинов поясни, че това е станало, защото при изготвянето й е объркано презимето му с друго. Поради това съдът сметна, че професорът е нередовно призован, а по искане на Българинов той ще бъде призован отново, като този път това трябва да стане с верните му имена, освен това ще бъде потърсен и по телефона. 
Другият свидетел ще бъде доведен от защитника на следващото заседание по делото, което ще бъде на 15 януари. Тогава от РИОСВ трябва да предоставят и информация, къде се е намирала мобилната станция на 8 ноември 2016 година.