Бившият румънски крал Михай I почина в Швейцария на 96-годишна възраст, предадоха румънските медии, позовавайки се на съобщение на кралското семейство.

Михай е издъхнал в 13 ч. румънско време в резиденцията си в Обон, Швейцария, отбелязва информационният сайт „Зиаре".

Бившият монарх се оттегли от обществения живот през 2016 г., когато беше диагностициран с левкемия и рак на кожата. Той претърпя хирургическа интервенция и предаде отговорностите си на най-голямата си дъщеря, престолонаследничката принцеса Маргарета.

Кралският двор съобщи, че точната програма на погребението ще бъде публикувана в сряда, но уточни, че тленните останки на бившия монарх ще бъдат изложени за поклонение първо в двореца Пелеш в Синая, а след това - в тронната зала на Кралския дворец в Букурещ. Погребалната служба ще се състои в Патриаршеската катедрала.

Крал Михай ще бъде погребан в Куртя де Арджеш, където беше положено тялото и на съпругата му кралица Ана, която почина миналата година.  

Крал Михай, който е братовчед на британската кралица Елизабет, се възкачва на престола в Румъния през 1927 г., когато е едва на 6 години, и управлява в продължение на три години, след като баща му крал Карол Втори бяга с метресата си и се отказва от правата си върху трона, отбелязва АП.

Михай отново се възкачва на трона през 1940 г., след като Карол абдикира за втори път, и управлява до 1947 г., когато комунистите го принудиха да абдикира. Той прекарва в изгнание в Швейцария и Великобритания около 50 години от живота си, а през 1997 г. си върна румънското гражданство, отнето му след абдикацията.

През юни 1948 г. Михай сключва брак с бъдещата кралица Ана. Двамата имат пет дъщери - Маргарета, Елена, Ирина, София и Мария. За да издържа семейството си, крал Михай е работил като пилот на търговски полети, посочва „Зиаре”.

„Крал Михай беше една от най-великите личности на Румъния и написа с големи букви историята на страната. Това е голяма загуба за Румъния, за румънците”, заяви президентът Клаус Йоханис, който поднесе съболезнования на кралското семейство, предаде Аджерпрес.

Народът се разделя с болка с крал Михай, „един модел за морал и достойнство за румънците”, написа в страницата си във Фейсбук румънският премиер Михай Тудосе. „Винаги ще чувстваме липсата му, още повече догодина, когато ще отбележим стогодишнината от Великото обединение от 1918 г., момент с особено значение за нашата нация”, отбеляза премиерът.