Дали част от проблемите на пътническото подразделение на БДЖ не идват от собствените му служители - този въпрос изниква след нелепа дезинформация, довела до объркването на плановете на няколко души в петък вечерта.
Огнян Генов и съпругата му трябвало да пътуват на 1 декември с пътническия влак за Горна Оряховица, който тръгва от Централна гара в 18.37 часа. Мъжът решил да ползва автобуса, с който жп компанията обслужваше пътниците си заради течащия миналата седмица ремонт на надлеза над бул.“Липник“ и който спираше на Млечна кухня. Пет пъти звънял на „Информация“ на Централна гара, за да разбере в колко часа автобусът ще бъде на спирката, но никой не вдигнал посочения телефон - 820 222. Съпругата му успяла да открие в интернет мобилен телефон и от него получила исканата информация - автобусът ще бъде на спирката на Млечна кухня в 18.23 часа. 
Огнян Генов и още четирима гонещи същия влак пътници били на спирката преди посочения час, но автобусът така и не пристигнал. Около 18.40 мъжът получил обаждане от жена си, която го чакала на гарата и му съобщила, че влакът току-що е тръгнал и е минал по моста над „Липник“, защото ремонтът е приключил същия ден и автобусът е спрян.
Възмутих се! Хванах такси и в 18.55 часа бях на гарата, почуках на стъклото на гише „Информация“, но жената вътре въобще не реагира. Това още повече ме разгневи - нали това й е работата, да говори с хората и да отговаря на въпросите им. Попитах я защо часове по-рано не е казала на съпругата ми, че ремонтът, заради който между двете гари пътува автобус е приключил, но служителката отново се направи, че не ме чува.  Повторих въпроса си и пак не чух отговор, а след малко видях, че същата жена се изнизва измежду пътниците във фоайето с лек бегом, защото смяната й свършила. Тръгнах след нея като пак я питах на висок глас, защо лъже хората, но тя ускори крачките си, като че ли бягаше от репортерите на „Господари на ефира“ и се изгуби в посока пероните, разказа вчера Огнян Генов.
От служителката ще бъдат изискани писмени обяснения и след проверка на инцидента ще бъде взето решение как ще се процедира с нея - това бе отговорът на зададения вчера от „Утро“ въпрос на русенския клон на БДЖ какви последствия ще има този случай на дезинформация.
Оплаквания, че телефонът за справки на Централна гара редовно не се вдига от служителките не за пръв път постъпват в „Утро“, но изпускането на влак заради грешна информация надхвърля всички досегашни инциденти.