За пета поредна година община Русе отличи най-добрите фирми в сферата на туризма. Наградите в традиционния конкурс „Дунавски лимес“ бяха връчени на тържествена церемония в петък вечерта от кмета Пламен Стоилов.
Призьорите за 2017 година са:
- Апартаменти за гости на 2017 - „Милениа“
- Къща за гости - „Резиденс Хаус Русе“
- Хостел - „Ла Мезон“
- Семеен хотел - „Сити хаус“
- Хотел - „Дунав плаза“
- Заведение за бързо обслужване - „Пикадили“
- Кафе-сладкарница - „Детски кът“
- Нощно заведение - „Шоурум“
- Ресторант с най-много отчетени гласове - „Ню Хаус“
- Най-оригинален туристически продукт - Туристическа агенция „Дирон“
- Най-оригинално събитие, свързано с туризма - „Сдружение Грийн Рок Фест“
Специална награда получиха Петър Атанасов, главен готвач в ресторант „Левента“ и Мариян Иванов, ученик от 12-и клас в Гимназията по туризъм с треньор шеф Ивайло Димитров. Те завоюваха второ място на най-престижното състезание в света с презентация на две традиционни русенски рецепти.
Още една специална награда бе връчена на хотел-фондация „Бистра и Галина“ за подкрепа на българската култура, развитието на талантливи деца и млади хора в Русе
И тази година наградените бяха избрани чрез онлайн гласуване и в конкурса участваха всички места за настаняване, заведения за хранене и развлечение, сдружения и институции, провеждащи събития, свързани с туризма и туристически агенции и туроператорски фирми, опериращи на територията на община Русе. Те се надпреварваха в три различни категории: Любимо заведение, Места за настаняване на база най-висока заетост на легловата база от клас „А“ и клас „Б“ и най-оригинален туристически продукт за град Русе. Категориите „Любимо заведение“ и „Най-оригинален туристически продукт“ бяха оценявани пряко от жителите и гостите на Русе чрез онлайн анкета, поместена на сайта на общината. Отличените места за настаняване бяха избрани на база официална справка на община Русе за внесения туристически данък и заетостта в съотношение с легловата база за периода от една календарна година.
За първи път тази година са отличени и сдружения или културни институти, които индиректно създават добавената стойност на уникалния туристически продукт на града ни - събития, привличащи музикални фенове, артисти и любители на изкуството, културата и спорта и оформят облика на града ни като интересна и изненадваща дестинация.
„През 2018-а ни предстоят големи събития, едно от които е Световното първенство по волейбол за мъже. Това е уникален шанс да покажем, че Русе е класа пред над 10 000 туристи. Да си свършим работата и да се гордеем с всичко, което се случва в нашия град“, заяви по време на церемонията кметът Пламен Стоилов.
За празничното настроение допринесоха българският композитор Стефан Диомов и групата „Петте сезона“.