За първи път в страната в Университетска болница „Медика“ се роди бебе след направена емболизация на миома на матката на майката. Момченцето, родено чрез секцио на 29 ноември, тежи 2900 г, съобщиха вчера от болницата. До щастливото събитие се стига благодарение на доц.д-р Елисавета Вълчева, завеждащ отделение по образна диагностика и инициатор за въвеждането на метода емболизация в България. 
Майката на бебето Йорданка Г. е на 33 години от Велико Търново и това е първата й бременност, уточни за „Утро“ доц.Вълчева. Преди да се обърне към нея, жената е консултирана от няколко акушер-гинеколози, но всички й предлагат отстраняване на матката, тъй като миоматозният възел е твърде голям, 9.8 см в диаметър. Но единственият шанс на Йорданка да има собствено дете е да се запази матката и когато чува за метода на доц.Вълчева, отива при нея на консулт. Тя й предлага алтернативно неинвазивно решение - емболизация, при която се запушват кръвоносните съдове, които хранят миомата, и тя започва да се смалява и некротизира. Половин година след извършване на процедурата в УМБАЛ „Медика“ размерите на възела вече са 4.5 см. А на осмия месец Йорданка забременява по естествен път.
Въпреки че бременността протича нормално и без усложнения, следващите месеци до раждането на здравото момченце бъдещата майка е наблюдавана от акушер-гинеколог и екипа, извършил емболизацията.
В световната практика методът на емболизация е познат от 30-те години на миналия век, но в България се прилага от година и половина и в това отношение УМБАЛ „Медика“ е пионер.