730-километровият веломаршрут „Дунав Ултра“ е сред големите изненади в гласуването за вторите Годишни награди на Министерството на туризма. Броени дни след старта на вота в интернет „Дунав Ултра“ зае челното място във временното класиране в категория „Иновация“ и до момента е лидер с още 9 проекта. Личната история за промяна на 49-годишния Борис Бегъмов, създал веломаршрута, предизвика подкрепата на хиляди.
Борис Бегъмов, маркетинг предприемач и любител на здравословния начин на живот, създава през 2014 г. 730-километров маршрут по поречието на река Дунав до Черно море - от село Куделин до Дуранкулак - с надеждата да го преодолее за кратък срок с велосипед. Няколко години преди това Бегъмов е с високо наднормено тегло, зависим от цигарите и алкохола бизнесмен. Трасето преминава през красиви местности, забравени селца, защитени местности, рибарски махали, диви острови, биосферни резервати, манастири, исторически обекти.
През 2014 г. Бегъмов преодолява разстоянието за 53 ч с шосеен велосипед, през 2015 г. в екип с Петър Златков - за 45 ч с велосипед само с една предавка, а през 2016 г. заедно със Станислав Христов и Илиян Лазаров - за 48 ч в дуатлон (40 км бягане и 642 км колоездене).
През 2016 и 2017 г. Бегъмов се завръща в малките градове и села по дунавското крайбрежие и публикува в социалните мрежи „Светът на „Дунав Ултра“ текст и снимки за местата и забележителностите по маршрута. А през 2017 г. той дава идея за уникално спортно зрелище „Гладиатори на колела“ - 530 км колоездачна надпревара, като пътят минава покрай археологически обекти от времето на Римската империя като Улпия Ескус, Нове, Сексагинта Приста, Трансмариска и Дуросторум.