Надеждата е автомагистралата Русе-Велико Търново, която по-късно ще се свърже и с АМ „Хемус“, да донесе нов живот в Северна България. Това ще помогне на хората в Русенско при желание да си живеят в родните села, като стопанисват бащинията си, а да стигат за 15 минути до Русе, където може да работят. Това заяви председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов, който пристигна вчера в Русе специално за общественото обсъждане на бъдещата дългоочаквана магистрала, което се проведе в Пленарната зала на общината. Той беше придружен от негови колеги, които представиха в детайли оценките за опазване на околната среда и за съвместимост, както и подробностите за предлаганите трасета.
Както „Утро“ вече неколкократно писа, вариантите са три, които условно са наречени червен, син и комбиниран. Всички специалисти са на мнение, че именно комбинираният е този, който отговаря в най-пълна степен на изискванията и заедно с това пази равновесното състояние на природните компоненти. 
 Дончо Атанасов разкри, че самият той е с русенски корени, неговият дядо Дончо, чието име носи, бил опълченец в Шипченската епопея. 
Познавам много добре всички пътища в Русенско, както и в страната, увери шефът на АПИ. И разви тезата, че новата магистрала, която в момента е приоритет за правителството, заедно с новия мост над Дунав край Русе, ще донесе в града и региона инвестиции, ще запази много млади хора тук и ще разгърне нов потенциал за бизнес. Едва ли си давате сметка на какво историческо събитие присъствате в момента днес в тази зала, възкликна Дончо Атанасов. И добави: „В последните години ние от АПИ и Министерството на регионалното развитие сме направили невъзможното, за да се изправим сега пред вас и да ви представим този мащабен проект“. 
От разясненията на експертите стана ясно, че ако има рискове да се наруши хармонията сред растителните и животинските видове, то те са или минимални, или временни - само за времето на изграждането на магистралата. 
В ОВОС се предлагат над 70 мерки, свързани със запазване на баланса в природната среда, като например допълнителни водостоци и проходи за бозайниците, специални шумозащитни стени, за да предпазят населението в ДЗС и вилните зони от шум до 20 децибела и т.н. 
Възможно е в района на Ломовете и другите 4 защитени местности, през които ще премине магистралата, да се засегнат местообитания на птици и животни и така да пострадат добруджанският хомяк, 2 вида порове и пъстрият смок, а прилепите да бъдат подложени на безпокойство, съобщи експертът по биоразнообразие Красимир Дончев, представяйки доклада за съвместимост. Той обясни, че трасето ще премине през 11 археологически обекта, сред които антично селище в местността Слънчака, надгробни могили в Стърмен и др. Дончев се надява археолозите да проучат обектите предварително и да подготвят находките за музейни експозиции.
За изпратеното непосредствено преди обществените обсъждания писмо на Стоян Стоянов от БАН, че строежът на магистралата може да застраши единственото открито у нас находише на защитената ангелска метличина, не стана и дума. Това затвърди усещането, че реакцията на младия учен е по-скоро желание за изява.
Пресилено би било да се каже, че изказванията на русенци в залата бяха оживени. Част от тях бяха „по принцип“, други - конструктивни и по същество, като предложението на зоолога от Екомузея Венцеслав Петков задължително да се прави предварителен обход на местата, където ще се работи, от експерт зоолог, който да даде конкретни съвети какво да се прави с биологичните видове. 
Въпросите на Цвета Ненова каква ще бъде цената на 1 километър от бъдещата магистрала и кога тя ще бъде готова, останаха без отговор. 
Сроковете за строителството ще бъдат разделени на лотове, за участъка Русе-Бяла ще ви кажа кога ще бъде готов, когато удариме първата копка, заяви Дончо Атанасов. И добави: „Във всеки случай, магистралата ще бъде завършена предсрочно, това мога да ви го гарантирам“. А след това уточни: „Надявам се през 2018 г. да стартираме тръжните процедури за избор на изпълнител и надзор, след това следват парцеларните планове, отчужденията, същинското строителство. Впрочем, имаме и една голяма тревога: няма шофьори, няма булдозеристи, няма работници! И затова също ще поговорим с кмета Пламен Стоилов, с когото ще подпишем споразумение за магистралата“.