Д-р Юлия Владимировна Манойлова е родом от Украйна. През 2005 година завършва Медицинския институт в Плевен, след което започва работа в Спешна помощ в Русе. През 2008 година постъпва в отделението по физикална и рехабилитационна медицина в Многопрофилна болница Русе като специализант. Днес продължава да работи в същото отделение в Университетска болница Русе вече като специалист по физикална и рехабилитационна медицина.

- Д-р Манойлова, наскоро УМБАЛ Русе закупи съвсем нов апарат за двуканална електротерапия с вакуум и ултразвук. Разкажете малко по-подробно какво представлява той?
- Апаратът е двуканален, мултимодален за електротерапия с ултразвук с включен вакуум и е закупен на 6 ноември тази година. Той се използва при дегенеративни ставни заболявания, фрактури, изкълчвания, следоперативни ортопедични интервенции, при ендопротезиране на колянна и тазобедрена става, артроскопии, за лечение на болки от заболяване на периферна и централна нервна система, дискови хернии, радикулопатии, при лечение на отпадна неврологична симптоматика и други.
- Каква е основната му функция?
- Да извършва лечение с токове в обезболяващи параметри. 
- Как става това?
- Първо с мокри възглавнички се ограничава мястото на болката или движението й по тялото на пациента. После в тях се поставят електродите, задава се времето за работа и в болното място се вкарва електрофореза или лекарствени вещества.
Това може да става и чрез вакуум. За целта към електродите се слагат мокри гъбички, за да се осъществи по-добър контакт с тялото на пациента, при което вакуумът прави лек масаж за релакс на мускулатурата. Така пациентът усеща обезболяването на момента и след още няколко терапии болката изчезва. 
Ако пациентът се нуждае от повече процедури на различни места по тялото, се използва вакуум заедно с ултразвук. По този начин се спестява времето както за рехабилитатора, така и за лечение на болния.
- Пациентите трябва ли да лежат в отделението, за да си правят процедури с този апарат?
- Не е задължително пациентите да лежат в отделението, но е препоръчително, тъй като при нас те са под постоянно наблюдение и спазват точно указаните им часове за процедурите. Освен това престоят им е по клинични пътеки и използването на апаратурата е безплатно.
- Имате и още един нов апарат - вана с луга. За какво служи тя?
- В нея се топлят компреси от марли до 40-42 градуса, с които се нагряват болните места. За целта те се поставят на местата, където пациентите чувстват мравучкания и изтръпвания на долните и горните крайници или където се проявяват невропатии, мускулни контрактури и други болежки. Задава се време между 20 и 30 минути, което е достатъчно за облекчаване на болката. Освен това лугата се използва и при електрофорезата.
- Освен споменатите, на какви други терапии могат да се подлагат пациентите в отделението по физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ Русе?
- Отделението разполага с модерна апаратура. През декември 2015 година е закупен ултразвук със сониапликатор. При него се пести работата на един рехабилитатор и времето за лечение на пациента. Той има вградени четири глави, които извършват въртеливо движение и действат противовъзпалително, болкоуспокояващо и антиспастично при травми, отоци и други наранявания. 
През ноември миналата година отделението закупи магнит с четири индуктора. Този иновативен апарат е с болкоуспокояващо действие и работи по всички клинични пътеки. В него има вградени програми, които се прилагат при паркинсон, множествена склероза, контрактури и след метални остиосинтези. Работата е много по-лесна, защото рехабилитаторът наглася магнита напречно или надлъжно и пуска индуктора, който създава магнитно поле. Четирите индуктора обаче създават условия да се обхванат повече зони по тялото на пациента. 
Имаме и апарат за дълбока осцилация, от който много добре се повлияват болковите синдроми и пациентите ни са много доволни от него.
За лечение на травми и след прекарани инсулти и инфаркти в отделението се използва и лечебна физкултура. Тя се осъществява във физкултурния ни салон, където рехабилитатори работят индивидуално с всеки пациент, като упражненията са според заболяванията. В салона има клетка на Руше, която се използва за суспенсионна терапия, политерапия и други тежки състояния.
Най-общо казано, в отделението се прави физиотерапия и рехабилитация при дегенеративни и възпалителни ставни и вертеброгенни заболявания, травматични увреди на опорно-двигателния апарат, околоставни мекотъканни възпалителни заболявания, при болести на централната нервна система - инсулти, множествена склероза, болести на периферната нервна система - дискови хернии, радикулити, главоболие, мигрена, неврози, депресии, безсъние, сърдечно-съдови заболявания, сърдечни операции, възпалителни заболявания на горни дихателни пътища.
- Колко лекари и рехабилитатори работят в отделението?
- Лекарите са пет, като трима от тях са специализанти. Работят също 10 рехабилитатори, един кинезитерапевт и пет медицински сестри. Всички са високоспециализирани кадри и много лесно се справят със задачите по обезболяване на болните пациенти. Отделението разполага с 30 легла, разпределени в 10 стаи, към които има санитарни възли. През януари то се премести на третия етаж в Хирургическия блок, където бе направен основен ремонт.