16-годишният пианист от Училището по изкуствата в Русе Николай Димитров обра наградите в 11-ото издание на международния конкурс „Франц Шуберт“. Възпитаникът на клавирния педагог Даниела Кюркчиева сътвори истински подвиг, след като имаше участие в конкурса във всеки един от петте дни на надпреварата, и получи общо седем отличия.
Николай спечели първа награда при пианистите в трета възрастова група с изпълнители от 19 до 33 години. Въпреки че е само на 16 години, той се представи в три тура, включително свирене на концерт с оркестъра на Русенската опера. Като индивидуален изпълнител получи и специалната награда на Българското национално радио - продуциране на студиен запис в БНР, а общинската фондация „Русе-град на свободния дух“ го награди за най-ярко представяне на русенски участник. 
Като част от дуо „Апасионато“ заедно с флейтиста Димитър Димитров младият пианист спечели и Гран при на конкурса. Димитър стана носител и на специалната награда на преподавателя от Линц Антон Матев за най-добро изпълнение на участник от НУИ-Русе.
В останалите категории при пианистите първи награди спечелиха 10-годишната пианистка от Румъния Карина Танасе-Ене, която бе отличена и като най-малък участник, и Катрин Терзич от НУИ, която получи награда и за най-добро изпълнение на творба от Шуберт. При клавирните дуа победители са Марта Войчик Шикора и Якоб Шикора от Полша, а в класическото пеене - Кристиян Христов от София. В камерната музика първа награда спечели перкусионният ансамбъл от Плевен „Акцент“. 
Всички носители на първи награди получават и специалната награда на община Русе - концерт в рамките на фестивала „Мартенски музикални дни“ догодина. Те ще имат и концерт във Виена в Българския културен център Дом Витгенщайн. Министерството на културата пък ще даде едногодишни стипендии на Катрин Терзич, Цвета Атанасова, Йоана Иванова и Николай Димитров. 
Възпитаниците на русенското НУИ имат още награди от конкурса. При най-малките пианисти трета награда получават Кристиян Ангелов и Ранимир Павлов, поощрение имат Димитър Върбанов, който взима и наградата „Стефан Вачев“ за артистичност, и Йоана Георгиева, която  получава и наградата на музикална къща „Камертон“. При по-големите пианисти втора и трета награда са за Цвета Атанасова и Йоанна Иванова. В класическото пеене Симона Христова е с поощрение, а в камерната музика втора награда е за Виктория Даскалова /цигулка/ и Катрин Терзич /пиано/, а трета за дуо „Флауърс“ - Цвета Бонева /цигулка/ и Цвета Атанасова /пиано/.
Церемонията по награждаването на лауреатите завърши с концерт на носителите на първи награди и Гран при, а финалът бе поставен от Николай Димитров като солист с оркестъра на Държавна опера-Русе под диригентството на Юрий Илинов.