Строителството на магистралата между Русе и Велико Търново е обвързано с изграждането на Дунав мост 3 при Русе и Гюргево. Логичният завършек на трасето е строителство на нов мост. Има избрано място за втори Дунав мост при Русе и има подписана декларация между правителствата на България и Румъния. Реализацията на този мост е изключително наложителна, тъй като в момента, в който започнем строителството на Русе-Търново, веднага ще се наложи и това съоръжение. То ще е нужно, тъй като се очаква трафикът да се увеличи многократно след завършването на магистралата. Това каза шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов пред БНТ, като допълни, че мястото на моста е съобразено с трасето, което сега е подложено на обществено обсъждане.
А новият мост над Дунав се предвижда да е в Източната промишлена зона - на 3 км от Дунав мост в посока Мартен, където ще е началото на магистралата между Русе и Търново. От транспортна, логистична и териториална гледна точка това е най-подходящото място за новото съоръжение. С изграждането му ще се реши проблемът със задръстванията на Дунав мост 1, ще се намали негативното въздействие върху околната среда и ще има цялостен положителен икономически ефект за България и Румъния. 
Що се отнася до магистралата Русе-Велико Търново, Атанасов посочи, че за завършването й срокът до 2021-2022 година е напълно реалистичен. 
За изграждането на магистралата ще са необходими около 3 години. По-трудната част на реализацията на един пътен проект е нейната подготовка и получаването на разрешението за строеж. Нашите строителни фирми са набрали вече огромен опит и притеснения по строителството нямам, каза шефът на Пътната агенция. 
Той изрази надежда през януари да има положително решение на експертния съвет към Министерството на околната среда и водите. 
В момента, в който имаме Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС), тъй като идейният проект е в доста напреднала фаза, можем през 2018 година да стартираме процедурите за инженеринг, избор на изпълнител и надзор. За нас е важно да стартираме тази отсечка, за да може тази гробница в участъка между Русе и Бяла да приключи, каза Атанасов. 
По думите му със започването на работата на тол системата се решава и проблемът с финансирането на строителството на участъка.
А дискусиите за това откъде точно да минава магистралата от Русе до Търново, стартират в населените места в Русенска оласт, като днес пред жителите на Ценово и Бяла ще бъде представен докладът за ОВОС на инвестиционното предложение. На 30 ноември домакини ще бъдат Борово, Две могили и Иваново, а на 1 декември Русе. Ще бъдат разгледани три варианта - червен, син и комбиниран, който е и фаворит. При определения от специалистите като най-добър вариант магистралата минава югоизточно от Русе, западно от Красен, Божичен, Иваново, Две могили, Тръстеник и Екзарх Йосиф, север-северозападно от Обретеник, северно от Брестовица, Ботров и Долна Студена, южно от Джулюница и Белцов и преди да се спусне към Бяла, описва дъга около Ценово, след това продължава източно от Босилковци, докосва западната част на Гара Бяла и излиза от областта южно от Пейчиново. 
След като бъде одобрен вариант и ако всичко върви по план, до края на 2018 г. би трябвало да се обяви търг за същинското строителство на магистралата.