Профилактиката е най-силното оръжие за борбата с рака. Това напомни за пореден път управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров, който води системна кампания за превенция на тежкото заболяване.
Ранното откриване на някои карценоми - на шийката на матката, гърдата, простатата и дебелото черво, при които профилактиката е на високо ниво, е в границите 50-86% от случаите и обикновено при тях лечението е стопроцентово. При други, като рака на белия дроб, при който ранното откриване е едва 18%, смъртността е много висока, посочи д-р Кожухаров.
Думите му бяха потвърдени от две жени, излекувани от коварната болест.
Заболяването на Милена Попова било диагностицирано през 1993 година в начален стадий в САЩ по време на бременността й. След спешна операция проблемът е решен и сега освен на пълноценен живот Милена Попова се радва и на 24-годишен син. И е активен член на международната организация „Сороптимист“ за превантивна работа и подкрепа на жени с диакноза рак на гърдата.
Своята история разкри и Йорданка Цонева, при която заболяването е открито през 2011 година, когато е било във втори стадий.
Като чух диагнозата, не можех да си представя, че съм болна, но това не ме смачка, а ме амбицира да се преборя с карценома, за да стигна до успех, разказа Йорданка Цонева, която вече е излекувана и води пълноценен живот.
Редовните прегледи спасяват живот. Защото не е страшно, ако лекар ти каже, че имаш заболяване, страшното е, когато ти кажат, че имаш болест, която не може да се лекува, а това става в късните стадии на онкозаболяванията, заключи д-р Кожухаров.