Става дума за женското приятелство. То помага да се прогони страха и тревогата. И житейски проблеми не са толкова страшни, колкото изглеждат на пръв поглед. Ние можем да изтъкнем хиляди аргументи в полза на това приятелство! Винаги ще има нови и допълнителни аргументи. Социалните психолози изследват различни аспекти на приятелството между жените и техните констатации са много интересни. Оказва се, че приятелството между жените има по-голямо въздействие върху тях, отколкото между мъжете. Изследователите открили, че женското приятелство помага за намаляване на стреса и тревожността при дамския пол.

Става дума за истински приятелки, като правило, те могат да се преброят на пръстите на едната ръка.

В един свят, в който има твърде много "виртуални" приятелства, истински важните отношения са малко. Ние имаме много приятели в социалните мрежи, ние постоянно общуваме с тях - преживяваме различни емоции, но е много по-различна нашата комуникация с хора в реалния живот. Хората ни дават щастие, усмивките в реалността доста по-различно. Жените реагират по различен начин на стреса. Жените могат да се побъркат от него.

Когато една жена за дълъг период страда от тревожност и стрес, в кръвта й формира уникален "коктейл" от невротрансмитери, главно кортизол и адреналин. Те предизвикват повишаване на кръвното налягане и кръвната захар.
Но жените имат и "противоотрова" - става дума за хормон - окситоцин.
Окситоцинът намалява нивото на кортизола и адреналина, по този начин ни дава спокойствие и чувство за сигурност.

При мъжете, всичко се случва малко по-различно.

На първо място, тяхното тяло произвежда по-малко окситоцин. Ето защо, те са малко в повече имунизирани от стреса. Но пък стресът при мъжете често е по-дълбок и често става хроничен. Може да се каже, че жените на генетично ниво, имат по-голяма нужда да се създават емоционална, емпатична връзка с другите. Това без съмнение се дължи на високите нива на окситоцин в мозъка на жената, хормон, който е "отговорен" за грижите и внимание към другите.

И когато възникнат проблеми, когато има стрес, жените търсят комфорт от приятелките си. Женското приятелство им помага да се прогони страха и тревожността. И скъпи мъже, не се сърдете на жената до вас, че си бърбори с приятелката си с часове. Това е полезно за нея, така тя се разтоварва от стреса. Жената има нужда от внимание и разбиране.