Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия бе отбелязан вчера със състезание на пожарникари от Русе и региона. Надпреварата беше за бързина при боравене с инструменти, с които се режат ламарините на прекалено смачкани при катастрофи коли, в които има затиснати хора. 
Състезанието се проведе в Русе за четвърта поредна година, а домакин вчера беше Първа противопожарна служба на бул. „Трети март“ в Русе. Участваха 7 отбора от 6-те районни служби „Пожарна безопасност и защита на населението“ и от сектор „Специализирани оперативни дейности“ при регионалната дирекция на МВР.
На първо място се класира отборът на Втора пожарна в Русе, който успя да изпълни поставената задача за 22 секунди. На следваща позиция се нареди отборът на пожарната в Бяла с 26.34 секунди, а трети с разлика милисекунди останаха домакините от Първа пожарна в Русе - 26.79 секунди.
За съжаление на огнеборците често се налага да оказват помощ на колегите си от Пътна полиция и на Спешна помощ да се справят с последствията от катастрофи и да вадят затиснати от ламарините ранени хора. Само за тази година това се е случвало вече около 30 пъти, коментира началникът на регионалните противопожарни и спасителни сили комисар Димитър Павлов, като обясни, че това не е точна статистика, а негови наблюдения.