Нарцистичен художник, с лабилна психика и подхранващ алкохолното си самоунищожение - името му е Джаксън Полък, идеолог и най-ярък представител на абстрактния експресионизъм в изобразителното изкуство. Съвременниците му го описват като неуравновесен, с буен нрав, склонен към насилие и голям бохем. Още по-странен, но като че ли допълващ по някакъв начин образа му на полубезумен гений, е стилът му на рисуване. Полък излива боя направо върху платното или пък я пръска с твърди четки, пръчки и дори спринцовки. Още приживе той се радва на слава и почит, за картините му и днес се плащат баснословни суми. Художникът живее кратко - умира на 44 години в автомобилна катастрофа. Седнал зад волана пиян.
Колко фантазия трябва да има човек, за да си представи Полък като готвач? Поне до 2015 година това е било почти невъзможно. Тогава благодарение на австралийската фотографка Робин Ли почитателите на „художника на движението“ научават за непознат на широката общественост негов талант. Оказва се, че в дома си в Ист Хамптън на остров Лонг Айлънд, щата Ню Йорк, където живеел със съпругата си Лий Краснер, също художничка, той готвел с удоволствие, измислял рецепти, печал хляб и сладкиши и гощавал гостите си с боровинкови палачинки.
Робин Лий обикаля света, за да прави снимки по поръчка на такива големи фирми като Kodak, Vogue, Harper‘s Bazaar. През 2011 г. тя се оказала в Ню Йорк и решила да посети дома-музей на Полък. В него се пазят боите и книгите на художника и съпругата му, техния грамофон и колекцията с джаз, а в кухнята - посуда и прибори. Там погледът на Робин бил привлечен от оригинален сервиз на френската компания Le Creuset и керамиката на легендарната Ева Цайзел, чиито уникални произведения са изложени в много музеи на изящните изкуства. „За онова време това бяха най-добрите съдове за хранене, най-модерните“, казва Робин. Те са безспорно свидетелство, че семейство Полък са отдавали голямо значение на храната, и тя започнала да се чуди какво са яли. Съмненията й, че двамата са били гурмани, се потвърдили, след като фотографката получила разрешение да проучи библиотеката, кухнята и килера в къщата, на което посветила 2 години. Там тя намерила цяло богатство - рецепти, написани от ръката на Джаксън Полък. Те били разпръснати навсякъде - като бележки в готварските книги, пъхнати сред стари вестници, написани върху салфетки и пликове, дори върху гърба на документите от психиатъра на художника.
В интервюта със семейни приятели и колеги на Полък Робин разбрала, че зад своята известност като художник, той криел от очите на непознатите любовта си към природата и кулинарията. Любовта към градината наследил от баща си Лирой Полък, който бил фермер, а към готвенето - от майка си Стела Мей, която по време на Голямата депресия работела като готвачка в ресторант. Впрочем смята се, че именно на майка си Джаксън дължи тежкия си, гневен характер. Тя била властна и невротична и той растял тъжен и затворен в себе си, а по-късно се увлякъл по мистика и учението на индийския философ Джиду Кришнамури, което до голяма степен определило неговия мироглед.
През 2015 г. Робин Лий издава книгата „Вечеря с Джаксън Полък: Рецепти, изкуство и природа“, чиято премиера била в музея „Гугенхайм“ във Венеция. Предговорът е написан от дъщерята на художника Франческа Полък, която признава, че илюстрациите в книгата за нея са били голяма изненада, почувствала се е като Алиса в страната на чудесата. „Татко винаги беше затворен в себе си, а в книгата сякаш картините му оживяват и се превръщат в блюда, приготвени по негови рецепти“, пише тя. 
Книгата съдържа 50 рецепти на Джаксън, на съпругата му Лий и майка му Стела. Всички са илюстрирани със снимки на готовите ястия. Представена е и вегетарианската диета за борба с алкохолната му зависимост, по която съпругата му готвела по съвет на лекуващия лекар. Тя включва доста сложни зеленчукови салати и сокове като например сок от брюкселско зеле със сок от глухарче, плодови фрешове. И това е само малък щрих от образа на вярната съпруга, останала скрита зад плътната сянка на Полък. Изброени са и любимите ястия на художника: гъбен сос за спагети, кюфтета и пай със скариди, които той сам ловял в залива на Лонг Айлънд. И разбира се, ябълковият пай, за който художникът дори получил награда на местен кулинарен конкурс. Предлагаме ви автентичната рецепта на Джаксън Полък.

Ябълковият пай на Джаксън Полък

Необходими продукти:
2 кг несладки ябълки
1 чаша захар
1/4 чаша вода или повече
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
1 с.л. брашно
за тестото:
2 1/2 чаши брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
350 г студено масло
2 жълтъка
1 яйце за намазване
1/2 чаша студено мляко
Начин на приготвяне:
Ябълките се нарязват на тънки филийки. Слагат се в тенджера и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Прибавят се захарта и подправките и се варят до полуготовност. Оставят се да се охладят в сиропа. Тогава се добавя брашното и внимателно се разбъркват.
Фурната се загрява до 220 градуса.
В купа се смесват брашното, бакпулверът и солта. Добавя се нарязаното на малки парченца студено масло. Брашното и маслото се претриват до получаването на трохи. Добавят се жълтъците и млякото и се замесва тесто. Отделя се малка част, която се разточва и се изрязват ленти за украсата на пая. Останалата по-голяма част също се разточва и се прехвърля в намазнена кръгла тава с диаметър 25 см, като 2-3 см се оставят да висят извън борда й. Вътре се изсипват ябълките. Отгоре се нареждат лентите тесто, като се преплитат и се съединяват с краищата, които висят извън тавата. Паят се намазва с разбитото яйце и се поръсва леко със захар. Пече се в центъра на фурната 10-15 минути, след което температурата се намалява до 160 градуса и се пече още 25-30 минути.