Ултрамаратонец от Унгария е решен да пробяга близо 3000 километра по поречието на Дунав, за да привлече вниманието към опазването на чистотата на водата и ролята на екологичния транспорт по реката. 
По поречието на Дунав Пал Хидвеги-Ющьош и малкият му екип ще прекосят десет държави. Ултрамаратонецът вече влезе у нас през Видин, предстои да мине през Русе и да напусне страната край Силистра.
„Ще тичам 3000 км до Черно море, по цялата брегова ивица на река Дунав. Маратонът ни е, за да привлечем вниманието върху чистата вода и екологичния транспорт по Дунав. Това, че трябва да защитаваме Дунава и неговото богатство“, каза пред посрешналите го журналисти Пал Хидвеги-Ющьош.
Пробегът започва от град Донауешинген в германската планинска верига Шварцвалд, при извора на Дунав. В продължение на две седмици маршрутът му ще е на българска територия. За каузата си Пал Хидвеги-Ющьош търси още съмишленици.
Пал Хидвеги - Ющьош: 
„Ще минем и през Лом и Козлодуй, Русе до Силистра, откъдето отново ще се върнем в Румъния. Искаме да опознаем по-добре културата ви, хората и бита. Каним всички, спортисти, които искат, да се присъединят, макар и за малко към нас, да потичат малко с нас. Да сме благодарни за природното богатство и да го пазим“, призова ултрамаратонецът. 
Програмата му се подпомага от унгарското министерство на външната търговия. У