62-годишен русенец е приет в критично състояние на лечение във Второ терапевтично отделение със стряскащите 40 милимола кръвна захар при норма около 6 милимола или приблизително 7 пъти по-висока стойност. Мъжът никога не си е правил кръвни изследвания. Преди седмица започнал да се придвижва трудно и да се задъхва, след което потърсил медицинска помощ. Личният лекар веднага го пратил в отделението по ендокринология на Университетска болница Русе, където изследванията показали рекордната стойност на кръвната захар. На пациента, диагностициран с диабет тип 2, е приложено инсулиново лечение, при което опасността за живота му била преодоляна.
По същото време в Детско отделение е постъпило дете на годинка с диабет тип 1. 
Тревожната тенденция е, че вече има много деца на 8-9 години със захарен диабет тип 2, който води до сърдечно-съдови болести. Причината за него е неправилно хранене, затлъстяване и обездвижване на малчуганите, посочи началникът на Второ терапевтично отделение в Университетска болница Русе и специалист по ендокринология д-р Антоанела Славчева
Данните бяха изнесени по време на кампанията за проверки на стойността на кръвната захар на всеки желаещ, които се провеждаха във фоайето на Хирургическия блок по случай вчерашния Световен ден за борба с диабета. За двата часа на скрининга бяха проверени 80 души, като десетина бяха изпратени за допълнителни изследвания в Клиничната лаборатория на болницата. 
Проблемът с диабета е огромен и се засилва с всеки изминал ден, но за учудване е, че годишно в отделението лежат около 1000 човека, което за Русе е много малка бройка. Диабетиците в града са поне пет пъти повече, обясни д-р Славчева. И допълни, че парадоксалното в случая е, че тази бройка не се увеличава за последните 27 години, откакто тя е началник на ендокринологията в болницата, а случаите на диабет 1 и 2 нарастват прогресивно.
Същите изследвания бяха направени и в Университетска болница „Медика“, където в обявения „Захарен час“ над 100 русенци изследваха кръвната си захар. 
На скрининг подлежат хора с наднормено тегло и затлъстяване, с наследствено предразположение и със съпътстващи сърдечно-съдови заболявания, обясни началникът на ендокринологията в болницата д-р Таня Колева. 
Сред вчерашните пациенти са преобладавали хора с висока кръвна захар.