Естетски изпълнен каталог по възможно най-изящния и най-впечатляващия начин показва различни творчески етапи на един от емблематичните русенски художници - Пламен Монев. Снощи неговата съпруга Камелия Монева направи подарък на приятели и ценители на таланта на художника. Преди това тя представи пред журналисти изданието в памет на даровития творец, който си отиде от земния свят преди година.
Всички щяхме да бъдем много по-щастливи, ако Пламен Монев сам беше участвал в издаването на своя юбилеен каталог, каза художникът Георги Пасев, който е част от екипа, подготвил изданието. 
Концепцията и дизайнът са на архитект Емил Илиев, който живее и работи в Берлин. 
Работихме много грижливо и професионално, за да направим каталога така, че да отговаря на високите изисквания на самия Монев, смятам, че му дължим това, каза шефът на издателство „Авангард принт“ Светлозар Гиндянов, който е издал и предишния каталог на художника за неговата 50-годишнина. 
С него нямахме време да се сбогуваме и той да остави каквито и да било указания какво и как да правим - тръгна си така внезапно, каза Камелия Монева. 
В изданието са включени най-последните работи на Пламен - една картина, подарена на съпругата му на 7 януари 2016 г., само дни преди трагедията, както и две картини, които е започнал да рисува ден преди да отиде на фаталния лов, където го покоси инфарктът. 
Каталогът представя Пламен Монев с негови етюди от студентските му години /когато е рисувал моделите на Светлин Русев - Слабата Катя и Дебелата Дора/, графики, рисунки, живопис, до мащабните платна от Дубайския цикъл, подготвян от Пламен за изложба, която той не доживя. Има и снимка на работната му маса в ателието - останала недокосвана и до днес, както и негови фотографии с емблематичната барета и с пронизителния поглед на добър човек, винаги готов да се отзове при нужда. 
Радвам се, че този каталог ще остане като документ за неговите търсения във времето, каза Камелия Монева, която е автор на двата текста в изданието, заедно с изкуствоведката Диана Попова, която представи посмъртната юбилейна изложба на Пламен през това лято.
Изданието е двуезично, на български и на английски,  то става възможно благодарение на финансова подкрепа по линия на общинската програма „Култура“.