С искане за назначаване на експертиза и призоваване на свидетели започна вчера в Районния съд поредното заседание по дело на „Монтюпе“ срещу РИОСВ. Причината представители на компанията и на местната екоинспекция да се окажат отново в съдебната зала едни срещу други е заповед на директора на РИОСВ, с която налага санкция от 300 000 лева на „Монтюпе“ заради изпуснати вредни емисии на 8 ноември 2016 година. 
В опит да докаже, че това не е вярно, адвокатът на завода за алуминиеви авточасти Борислав Българинов направи искане за назначаване на експертиза, която да установи, възможно ли е от двата димни люка на покрива на хале №3 да се изпуснат газове и то вредни, които да достигнат от Индустриалния парк до града.
Юрисконсултът на РИОСВ Владислав Димитров възрази с мотива, че делото цели да изясни дали изобщо са изпускани емисии през люковете, а не дали са стигнали до Русе. Съдията се съгласи с него и отхвърли искането на Българинов.
За сметка на това обаче беше прието да се призоват двама свидетели, които адвокатът пожела да бъдат разпитани в съдебната зала - служителят на „Монтюпе“ Любомир Данаилов и ръководителят на катедра „Инженерна екология“ в столичния Химикотехнологичен и металургичен университет проф. Николай Козарев, който е свидетелствал и по друго дело на „Монтюпе“. Съдът също така се съгласи, че е необходима метеорологична справка от 8 ноември 2016 година, за да се установи възможно ли е било замърсяване на въздуха в Русе на тази дата.