Миглена Ангелова е една от най-популярните тв звезди на България. Журналист с над 20-годишна практика, чието име е свързано с марковото предаване „Искрено и лично“, което има над 2200 издания. През 2016 година родената в Русе телевизионерка участва във „ВИП Брадър“ на Нова тв и го спечели с впечатляваща зрителска подкрепа. След участието си в шоуто носителката на титлата „Любимата звезда на България“ написа книгата „Искрено и лично за Големия VIP Брат“, чиято основна цел е да насърчи хората да бъдат по-уверени, да познават психиката и реакциите си и да са по-успешни партньори. Представянето на книгата в Русе ще е в четвъртък.

- Г-жо Ангелова, как върви националната кампания за представянето на книгата „Искрено и лично за Големия VIP Брат“, как се възприема от публиката?
- Русе е първият град от националната презентация и още не мога да кажа как самата презентация се възприема от хората, но мога да кажа как се възприема от организаторите. Приятно е да усещаш желанието за сътрудничество, стремежа към общи, споделени цели, да разменяш мисли и идеи, които са насочени към развитието на младите хора у нас, с колеги, които реално не познаваш, с които, докато се срещнете в съответния град, дори не сте се виждали на живо. Аз обичам тези усещания - да работя със съмишленици, с хора от моята порода, с които нямаме нужда от много думи, за да се разберем. Приятно ми е това усещане и винаги се стремя към него. В момента освен Русе, подготвяме Стара Загора, Благоевград, Варна и Бургас. Това са градовете, които са ни планирани за ноември. Освен това на базата на книгата, която ще подчертая, съдържа знания и позиции, подходящи предимно да улеснят успеха в живота (под успех имам предвид развитие на личния потенциал и вътрешната, душевна устойчивост), ние 
подготвяме един доста голям обучителен, мотивационен семинар, 
който първо ще проведем в София на 26 януари. Възможно е с него да дойдем и в Русе. Това е моят начин, като журналист и човек, имал щастливата възможост да изучава причините за икономическото състояние на държавата ни, да помогне на своята страна, като подпомага със знания, тоест с твърдост, младите хора. 
- Кои бяха най-ценните мнения и признания, които получихте за книгата и от кого?
- Най-ценно за мен беше мнението на Кеворк Кеворкян за „Искрено и лично за Големия VIP Брат“, защото той е исполин в нашата професия, той е огромен авторитет за мен, интелектуалец от висок ранг. Той ми се обади, след като прочете книгата ми и каза, че не прави „компромиси с писаното слово“ и че книгата е написана с много разбиране, че има полезност. Също така мнението на Кали, на някои от психолозите в България, които познавам и на чиито професионализъм вярвам. 
Писаха ми много читатели, които възторжено споделяха цитати от книгата 
които са им помогнали да осмислят или да шлифоват собствената си позиция. Тази книга е в състояние да промени живота на даден човек, защото променя гледната точка, а често това е напълно достатъчно. С мен поне не веднъж се е случвало.
- Защо всъщност написахте книгата?
- Написах „Искрено и лично за Големия VIP Брат“ и заради всички млади хора в България, които искат да живеят в синхрон с вътрешната си свобода, които искат да реализират потенциала си, които имат нужда от силни криле, за да достигнат високите си мечти. Това е целта на книгата, а причината са отново хората, българите, които аз харесвам. Много често след победата в „Биг Брадър“ познати и непознати хора ме питаха как съм издържала в това риалити, как не съм се огънала, как не съм повишила тон нито веднъж и т.н.. Толкова често ме питаха, че аз
наистина се замислих откъде се взе у мен тази твърдост, която далеч не винаги е била мое притежание 
Самоанализирах се доста строго и стигнах до някои истини, които ми се искаше да споделя със същите тези хора, които питаха. И тъй като работата на журналиста е да систематизира знания и да ги превежда на езика, който повечето хора владеят, се постарах да намеря правилната форма. Това не беше лесно. Мисля, че това е първата книга, към която има сайт със систематизирани знания по приложна психология, за които твърдя, че няма как да бъдат намерени у нас. Просто защото нашият пазар е такъв, че толкова подготвени хора няма как да работят за него. Имам предвид колегите от чужбина, с които имах щастието да работя. В същия сайт има и илюстриращи видеоматериали от сезона на „Биг Брадър“, в който аз участвах. 
- За кого е предназначена книгата и какво могат да научат читателите от нея?
- „Искрено и лично за Големия VIP Брат“ се превърна в моя кауза, защото искам, аз искам и моля всеки, който мисли като мен, да съдейства тази книга да бъде прочетена от колкото се може повече млади хора в България. Естествено, в нея всеки може да открие
полезни знания и формули за по-спокойно приемане на действителността 
но моята целева аудитория са младите хора - всички онези момичета и момчета, които утре ще управляват държавата ни, ще отразяват събитията в нея, ще изкарват пенсиите ни, ще се грижат за следващите поколения. Аз искам те да знаят, че в главите им чрез нас - техните родители - са проникнали някои грешни постановки. Това е конформизмът, това е преклонението пред авторитетите, това са силно и много вредно сгрешените понятия, с които ние живеем и повтаряме като папагали, това е всяко отстъпление пред „колектива“, който рядко е прав, защото „колективно мислене“ не съществува и никога не е съществувало. Това е недооценяването на реалността, загубата на адекватна връзка с реалността, това е абсолютното неглижиране на житейската математика, нашата упорита неподготвеност за събития, които можем да обмислим предварително, и т.н. Аз не искам моите деца да живеят с вредни заблуди, които по една или друга причина лично съм отгледала в тях. Положила съм усилия да ги коригирам. Видяла съм резултата и искам да положа максимални усилия да коригирам каквото успея в хората, които искат да живеят пълноценно, не да оцеляват, а да живеят.
- Има ли включени конкретни имена на съквартиранти от къщата и има ли конкретна случка, след която се роди идеята за написването й?
- Не, конкретна случка, разбира се, няма. А и в книгата няма да прочетете нито ред, в който да се изяснява нещо конкретно от сезона. Има цяла глава за приятелството, в която естествено не веднъж е споменато името на Емануела. Спомняте си колко размисли и страсти отнесоха нашите отношения. Та в тази глава са не само отговорите, но и моето виждане за нормалното, истинското приятелство. 
- А има ли моменти, които зрителите не са успели да проследят?
- Разбира се, че има. Аз съм го обяснила в „Искрено и лично за Големия VIP Брат“. Малко са хората, които мислят за обективната реалност, но 
няма как 19 души, снимани по 24 часа, да бъдат всеобхватно отразени във всичките им лични роли 
и да бъдат вместени в 50 мин дейли епизоди. Така че безспорно ти се изгражда един монотематичен образ, който ако и да е моно, все пак си е твой.
- Какво липсва в книгата?
- Реваншизъм. Обяснения със Съквартирантите. Компенсация за някаква обида. Това липсва като цяло в отношенията ми с хората и в живота.
- Колко пъти, преди да се съгласите да влезете в къщата, получихте покани и защо ги отказахте?
- Седем пъти. Библейско число направо. Отказвах на продуцентите, защото вътрешно се съпротивлявах. Да се влезе в „Биг Брадър“ заради парите, е като да приемеш да вършиш нещо крайно неприятно заради заплащането. Това убива. Когато поисках да проверя себе си, какво съм научила и дали съм научила, дали съм започнала да мисля адекватно на реалността, просто се впуснах в това страхотно предизвикателство. 
- А защо се съгласихте да участвате в предаването?
- Аз почти отговорих на този въпрос. Само глупаците не се развиват. Умните хора се променят. Спомням си преди доста години, 
като репортер в РТВЦ-Русе, чух една много умна жена да ми казва, че трябва да пообиколя малко поне из България, за да купя нещо от другите хора
Каза ми - ти можеш. Естествено, като всеки млад човек аз мислех, че зная и мога всичко, и веднага пуснах рогата - моята завършена, самобитна прекрасност няма нужда да копира когото и да било. Естествено, че това е пример за инфантилно поведение. Оттогава аз срещнах много хора, с много от тях разговарях за техния живот. Сравнявах техните убеждения със своите. Падах, ставах, отново падах и отново ставах. Много пъти. И много мисли „купих“. Много знания „купих“. И повечето от тях изстрадах и усетих на свой гръб. В един момент поисках да проверя качеството им. Твърдя, че най-доброто място за подобна проверка е „Биг Брадър“. Сравнително безболезнена проверка. Доказах пред себе си качеството и затова написах „Искрено и лично за Големия VIP Брат“, защото доказах пред себе си колко е важно да знаеш какво иска душата ти и да познаваш психиката си.
- С какво сезонът, в който участвахте, се отличава от тазгодишния?
- В нашия сезон имаше много силни характери. Силни и непримирими. И твърдя, че в къщата имаше поглед отвътре, моят поглед, който беше искрен и смел, смъкваше маските и затова много дразнеше. Поради тази причина в голяма степен ние сами си пишехме сценария.
- Кога и къде е презентацията на книгата в Русе?
- Във всеки град презентацията на „Искрено и лично за Големия VIP Брат“ преминава първо със среща в университета. В Русе тя ще е на 16 ноември от 14 ч в Корпус 2 на Русенския университет, където сме поканили и ученици от горните класове. След това продължава със
среща с гражданите - в 17 ч в зала „Европа“ на Доходното здание
и вечерта - с коктейл, на който са поканени важни за града личности от сферата на културата, политиката и бизнеса. Разбира се, двете първи срещи са със свободен вход. Винаги книгата се продава с намаление по време на тези срещи.
- На кого искате да благодарите за организацията на презентацията в Русе?
- Разбира се, на нашия координатор Магдалена Борисова, на кмета на Русе Пламен Стоилов, на ректора на университета проф. Велизара Пенчева, на председателя на студентския съвет Станимир Бояджиев, на фирмите, които подкрепиха събитието. По време на представянето ще им благодаря специално неведнъж. И, разбира се, специално благодаря на русенците, които четат и разбират, че ще променят живота си само ако променят себе си.