Обединение трябва да има и който си прави илюзията, че може сам да реализира някакви идеали и обещания към избиратели, или разсъждава като човек от сектор НПО, или просто лъже същите тези избиратели. Този път обединението не трябва да бъде на принципа на институциалност, тоест да създадем партия, формация, коалиция. То трябва да е обединение на ясна програмна и идейна основа, а оттам нататък какъв ще е форматът, не сме мислили. Това каза председателят на СДС Божидар Лукарски, който е в Русе по повод регионално събиране на организациите на партията от Северен централен район. 
СДС винаги е бил отворен за коалиции, но винаги е искал да запази своята идентичност във формата на тези коалиции, тъй като брандът СДС толкова години след 10 ноември се е запазил и ние не смятаме, че трябва да го зачеркнем, отбеляза още Лукарски.  
Председателят на партията отбеляза, че най-важните избори не са предстоящите за европарламент, а местните избори след две години, като подчерта, че СДС винаги се е представял добре на местните избори.