„Слушайте, господа управляващи, не си даваме фирмата и ще протестираме на Дунав мост, докато не ни върнете лиценза и не ни оставите да работим спокойно!“ С тези думи откри вчерашния 30-минутен протестен митинг на работещите в „Дунарит“ председателят на КНСБ във военния завод Дияна Георгиева. На него дойдоха над 600 работници и служители, които единодушно поискаха оставката на министъра на икономиката Божидар Лукарски. Те издигнаха плакати с надписи: „Г-н Лукарски, вие ще бъдете отговорен, ако работниците и децата им останат гладни“, „Явно някой иска да се нагуши от това, което ние правим“ и други. 
Искаме да запазим работните си места, за да изкарваме прехраната на семействата си. В момента сме объркани и подложени на стрес от провалените три износа на готова продукция, а работата ни изисква спокойствие, защото е свързана с взривни материали. Работният процес във фирмата не е спрял благодарение на волята и желанието на работниците, каза минути преди митинга Дияна Георгиева.
В края на митинга участниците гласуваха декларация с искания за връщане на търговските лицензи на военния завод, адресирана до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, до междуведомствения съвет по отбранителна политика към правителството, президентите на КНСБ Пламен Димитров и КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, областния управител Стефко Бурджиев и кмета Пламен Стоилов.
Произнасянето на Софийски административен съд за спиране на решението за отнемане на лицензите малко успокои колектива, но нещата ще се оправят напълно, когато видим, че изцяло се спира забраната за износ на готова продукция, за внос на части и трафик на оръжия, посочи Георгиева.
Експортът на готова продукция за датите 3 и 15 март вече е провален, уточни по-късно изпълнителният директор на „Дунарит“ АД Кръстю Кръстев. Той не е сигурен дали в понеделник ще дадат лиценза на фирмата, но дори и това да стане, няма практическа възможност износът да се осъществи. Това е така, защото след връщане на лиценза трябва да се вадят нови разрешителни за сделките и за полицейския ескорт до летище или до пристанище, където продукцията ще бъде натоварена на самолет или кораб. После ще трябва да се уговорят нови графици с получателите. Единствената ни надежда е да успеем да изнесем готова продукция по договора за 29 март, каза Кръстев и допълни, че от неизпълнените три поръчки загубите на дружеството са за около 4 000 000 лева. Той обясни още, че след доста години в момента „Дунарит“ се движи надолу, но има надежда свободното падане да се овладее преди да да се стигне дъното, от което фирмата се оттласна преди 11 години.