Всеки пети починал от онкологично заболяване е с рак на белия дроб. Това е най-смъртоносния карцином, съобщиха от Националната пациентскае организация.

Той е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. През 2016 г. с него са диагностицирани над 4000 българи. Основните рискови фактори за развитие на заболяването са замърсяването на въздуха, някои химикали и видове радиация, лична или фамилна анамнеза от белодробен рак.

Един от основните проблеми в България, свързан със заболяването, е недостатъчната профилактика и късното му диагностициране, поради липсата на симптоми и оплаквания в ранните му стадии. В 5% до 15% от случаите заболяването се открива от направени рентгенови снимки на белия дроб по повод на други заболявания. При наличие на симптоми, като загуба на тегло, изостряне на хронична кашлица, затруднено дишане, хрипове и болки в гърба в преобладаващите случаи заболяването вече е в напреднал стадий. 70 на сто от пациентите се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването, като прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5 процента. По-добра преживяемост се регистрира само при пациенти с диагностициран карцином в ранен стадий, което дава възможност за своевременно оперативно и консервативно лечение.

За да бъде излекувано едно раково заболяване, е изключително важно то да бъде диагностицирано в начален стадий, а ако е открито в напреднал стадий, то целта е да се удължи животът на пациента. Това заяви д-р Росица Кръстева – специалист по медицинска онкология и член на Клуб „Млад онколог“ в Пловдив.

По думите й, непрекъснато се разработват нови терапии за лечение на рака на белия дроб и така онколозите имат нови оръжия, за да се борят с болестта. Д-р Кръстева даде за пример имунотерапията, с която се активират имунните клетки на организма, за да атакуват раковите клетки. Тя отчете преимуществата и на таргетната терапия, която е ефективна при пациенти с поставена диагноза на базата на специфични характеристики на техния тумор.