Награда за млад театрален режисьор до 35-годишна възраст ще връчва ежегодно русенският драматичен театър „Сава Огнянов“. Това обяви вчера директорът Орлин Дяков, който разказа, че идеята му хрумнала в разговор с актьора Косьо Станев. Този човек винаги витае около нас, той означава много и за русенския театър, и за българския театър въобще, а ето че не е направено нищо така, че той да остане в паметта на младите, каза Дяков. Той обясни, че вече има съгласието и адмирациите на дъщерята на Слави Шкаров Ина, която е театровед, и вероятно ще я покани да участва в комисията, която ще определи първия победител. Неговото име ще стане ясно през октомври следващата година, когато на русенска сцена ще се изиграят трите селектирани спектакъла, предложени за наградата от цялата продукция през сезона на млади режисьори в цялата страна. 
Първият селекционер на постановките от периода септември 2017/септември 2018 ще бъде театроведът Михаил Байков, зам.-директор на Младежкия театър „Николай Бинев“ в София. Наградата за победителя ще включва грамота, плакет и ангажимента ДТ „Сава Огнянов“ в рамките на следващия театрален сезон да реализира спектакъл, поставен от носителя на наградата. 
Орлин Дяков очерта накратко и предстоящото в първата година от новия му директорски мандат след подписването на заповедта за назначение от 1 ноември. Ще репетираме нов текст - „Слънчеви гръмотевици“, след това пристъпваме към копродукцията с гюргевския театър на невербалния спектакъл „Майстор Манол“, после очакваме режисьора Боян Иванов да постави „Нос“ по Гогол, каза Дяков. Идната година през май Теди Москов ще започне репетиции на „Кучешко сърце“ по Булгаков, а другата есен се очаква нашумелият млад режисьор Крис Шарков да направи съвременен мюзикъл с рок група на сцената, добави директорът.