С поставянето на четири колонки ще започне изграждането на зарядната инфраструктура за електромобили. Засега намерението е само на хартия, но колелото се завърта. Предстои да се проведат конкурси за отдаване на терени общинска собственост, където да се поставят зарядните устройства. Към момента в Русе има регистрирани десетина електрически автомобила, които ще могат да се възползват от зарядните инсталации. В това число не се включват лизинговите коли, които са със софийски номера.  Колонките ще бъдат инсталирани на паркинга на площад „Света Троица“, пред Дома на културата и на улица „Пирот“ до пощата. Електрическа бързозарядна станция ще бъде поставена и на открития паркинг на бензиностанция „Шел“ по булевард „България“. 
Колонките се инсталират на паркинги или молове, където се събират много превозни средства, а идеята е те да се зареждат, докато хората пазаруват или се разхождат. Местата в Русе, на които да бъдат поставени електрическите станции, са добре подбрани, отбеляза проф. Росен Иванов от Транспортния факултет на Русенския университет и член на Индустриален клъстер „Електромобили“.  
Има страни като Норвегия, които са решили до няколко години в града или поне в централните части да се движат само електромобили. Това решава по-скоро локални проблеми заради голямото съсредоточаване на много превозни средства в градовете и замърсяването на въздуха. Електромобилът пуши в централата, а автомобилите с двигатели с вътрешно горене - там, където се намират, допълни проф.Иванов.
Една от пречките пред масовото навлизане на електрическите модели е все още доста високата им цена, но индустрията расте с такива темпове, че до десетина години се очаква цените на електрическите и петролните коли да се изравни. Оттам нататък двигателите с вътрешно горене неизменно ще губят по точки. За да се електрифицира транспортът обаче, е нужна и зарядна инфраструктура и големите в енергетиката вече работят за това.
Бумът на мобилните телефони ще се повтори при електрическите коли, прогнозира пред „Утро“ Емил Цветков, управител на „Ес Транс“, представител за Русе и региона на „Нисан“ - компанията, произвеждаща най-продавания електрически автомобил „Нисан Лийф“.
Широкият отзвук след „Дизелгейт“ и нарастващото замърсяване на въздуха доведоха до завишаване изискванията към отработените газове на автомобилите. Въвеждането на новите екологични норми означава поскъпване на автомобилите и съответно по-малки продажби, затова практически още от 2018 година всеки производител ще има поне един-два напълно електрически модела. А масовото производство и постоянно намаляващата цена на акумулаторните батерии много бързо ще сведат цените на електрическите автомобили под цените на тези с конвенционални двигатели. Трябва да се има и предвид, че стойността на поддръжката на един електрически автомобил е около десет пъти по ниска от тази на обикновения. Така че бумът на мобилните телефони преди няколко години предстои да се повтори и с електрическите автомобили, посочи още Емил Цветков.
Една от основните пречки за по широката масовизация на електрическите автомобили, особено у нас, е липсата на зарядна мрежа. Затова можем само да приветстваме доброто начало, което поставя община Русе с решението си да предостави възможност за изграждане на три бързозарядни станции. Такива станции вече започват да изграждат в своите обекти и някои големи търговски вериги и този процес ще се развие взривно в близките две-три години, обобщи управителят на „Ес Транс“.
Предстои общинските съветници да одобрят предложението на кмета Пламен Стоилов за провеждането на конкурси за отдаване под наем за 5 години на четирите терена в центъра и по бул. „България“, където да се поставят инсталациите за електромобили. Общата площ за поставянето на зарядната колонка и за временен престой на електромобили е 12,90 кв. м. Началната конкурсна месечна наемна цена ще е 49.20 лева, а срокът за инсталирането на колонката ще е до два месеца след сключването на договор.