Една от най-влиятелните британски медии - Sky News е заплашена от закриване. Новинарският канал може да се окаже сериозна пречка за подготвяното отдавна придобиване на медийната група Sky от 21st Century Fox на Рупърт Мърдок.

Сделката за покупката на Sky се проточи през последните 6 години, а британските регулаторни органи все още се бавят с решението си. Общественият натиск върху регулатора е сериозен, тъй като мнозина се съмняват, че придобиването би осигурило прекалено голяма власт на Рупърт Мърдок върху медиите в Обединеното кралство.

Медийният магнат вече притежава най-авторитетният вестник на Острова - The Times и този с най-голям тираж - The Sun.

В съобщение до регулатора Sky заявява, че "вероятно ще бъде подтикнато да преразгледа позицията си", ако "продължаването на предоставянето на Sky News в настоящата му форма препятства прекомерно сливането и/или други корпоративни възможности, достъпни във връзка с по-широкия бизнес на Sky"

Макар че закриването се разглежда като много крайна мярка, експерти определят тази възможност като "правдоподобна заплаха". Ако сделката с компанията на Мърдок се провали, Sky ще да бъде принудена да търси нов купувач.

Загуби

Sky News е авторитетен международен канал, който се излъчва от 28 години и има сериозна аудитория и влияние на Острова, но регистрира сериозни финансови загуби.

"Той работи със стотици журналисти, произвежда материали от световна класа, но губи ужасно много пари - десетки милиони паунда", посочва медийният редактор на BBC Амол Раджан.

"Независимите директори на Sky изпращат много ясно послание - ако трябва да избират, може би биха предпочели по чисто търговски причини да завършат сделката с 21st Century Fox, вместо да продължават да финансират загубите в Sky News", обяснява Раджан.