Нели ПИГУЛЕВА
Първото издание на Canyon Creek Ultramarathon организира в неделя сдружение „Поломие“, съобщи председателят на сдружението Чавдар Черников. Ултрамаратонът е ходене или бягане по трасе надвишаващо класичската маратонска дистанция от 42,195 км, обясни той и добави своите благодарности към партньорите на събитието от Природен парк „Русенски Лом“.  
За участие са се записали 327 състезатели от България, Румъния, Великобритания, Украйна, Франция и САЩ. Най-много записали се има за дългата дистанция от 50 км, стартът на която е в 7 ч в неделя от паркинга на Басарбовския манастир. Другите две - от 20 и 10 км, стартират в 10 ч. 
Дългият маршрут минава през селата Красен, Божичен, Ивановските скални църкви и при скалния манастир Грамовец се обръща и тръгва към финала - отново до Басарбовския манастир. Трасето е изключително живописно, каза Черников. 
Радваме се, че сред записалите се има емблематични имена като Кирил Николов-Дизела, Красимир Георгиев - първият българин, пробягал Долината на смъртта, както и Петър Ванев - първият българин, преминал по маршрута на Тихоокеанския хребетен път, а също и ветеранът Раду Миля, който е над 65-годишен. Най-малките участници са две 9-годишни момчета, които ще бягат заедно с родителите си, каза Чавдар Черников. Очаква се награждаването да се състои в 15 часа.