Некомпетентни чиновници пишат наредби за нашия бранш и изискват от нас практически невъзможни неща. Това заяви за „Утро“ Иван Кънев, координатор за региона на Федерация на българските пчелари. Заради несправедливата нормативна уредба пчелари от цялата страна излизат днес на протест в столицата. Производителите недоволстват заради неизплатените субсидии на био пчеларите, намаленият период за преход от конвенционално към био пчеларство и липсата на минимална помощ de minimis за сектора.
Във фокуса на бранша отново е наредбата за биологично производство. За същата мярка 11 „Биологично земеделие“ пчеларите протестираха и през пролетта, като тогава дори блокираха за кратко Дунав мост. Сега такива действия не се предвиждат и всички производители на мед се събират пред земеделското министерство. Недоволството е предизвикано от факта, че са изплатили сумите на пчелари, които преминаха в биологично производство, а на тези в преход - не.
Според европейската директива преходът към биологично производство трябва да се извърши в срок от 12 месеца до 5 години. Тези, които са писали нашата наредба обаче, са взели минималния срок и са го направили максимален. А това няма как да стане, не може да сменим питите за 12 месеца. Това е все едно да се напише наредба жените да раждат бебетата след 6 месеца, а не след 9, обясни Иван Кънев. Според него, единственият начин да се отговори на изискването, е да се направи документална измама, като замяната се извърши само на хартия.
Приравняват ни към другите животновъдни обекти. За 12 месеца можем да започнем да гледаме една крава биологично, да купим биологичен фураж или да я храним година с трева. С пчелите обаче няма как да стане - само те могат да си направят восъчната пита, аз няма откъде да я купя готова. Който го е написал това или нищо не разбира, или умишлено е решил да лиши пчеларите от подпомагане, възмути се Иван Кънев.