Бляскав букет с арии и дуети от прочути италиански и френски опери, известни имена от световните сцени и млади перспективни дарования събира фондация „Орлин Анастасов“ в първата изява, подготвена специално за Русе. На 1 ноември от 19 ч в Голямата зала на Доходното здание русенската публика ще аплодира звезди като Дариео ди Виетри, Анастасия Болдирева, Франческа Романа-Тидди, Йоанна Железчева и Бойко Цветанов. Към тях ще се присъединят Анита Огнянова - русенка, която е завършила Музикалното училище в родния си Русе, след това оперно пеене в Музикалната академия, където в момента подготвя магистърска степен по оперна режисура, и Божидар Божкилов. Концертът, който сме нарекли „Операта. Актуално“ за нас е много важен, тъй като той ще представи фондацията и нейните намерения за бъдещата й дейност в Русе, каза вчера на пресконференция Орлин Анастасов.
На сцената на Доходното ще прозучат любими музикални теми от оперите „Борис Годунов“, „Дон Карлос“, „Севилският бръснар“, „Манон Леско“, „Аида“, „Фауст“ и други. 
През декември предстои друг концерт в Русе, който засега фондацията пази в тайна. Но Анастасов разказа за един друг голям проект, по който вече работата е започнала. Става дума за постановка на операта „Борис Годунов“, която по всичко личи, че ще се превърне в едно от запомнящите се събития на следващите „Мартенски музикални дни“. Режисьор ще бъде самият Орлин Анастасов, а за корежисьор той е поканил едно от големите имена в световната оперна режисура - Иркин Габитов от прочутия Мариински театър в Санкт Петербург. Сценографията и  костюмите са поверени на русенския художник Иван Иванов Йоаний. Фактически ние вече работим по този проект, като солисти ще бъдат поканени едни от най-добрите артисти от Русия за по-основните роли, към хора на русенската опера ще се присъедини и плевенският оперен хор, за да направим състав от 90 човека, каза Анастасов. 
Тъй като в определени моменти от представлението на сцената ще излизат по 150 души, единственото място, където ще може да бъде показан този грандиозен спектакъл, е зала „Булстрад Арена“, каза басът, като уточни, че специално ще бъдат потърсени хора, които да се справят перфектно с озвучаването. Премиерата на русенския „Борис Годунов“ е планирана за 19 март. Но дотогава фондация „Орлин Анастасов“ ще  поднесе и много други професионално изпипани и естетски музикални подаръци на русенци. Ние във фондацията сме малко идеалисти, но смятаме, че при едно добро сътрудничество с новото ръководство на операта бихме могли до две години да превърнем отново Русе в културна столица на България, каза Анастасов.