Международна киноложка изложба под егидата на Федерацията по кинология за Европа събра над 100 кучета и техните собственици за първи път в Русе. Въпреки лошото време, което отказа някои от участниците, ентусиастите представиха качествата на своите любими животни.

В изложбата имаше представители на десет породни групи, сред които средноазиатска овчарка, йоркширски териер, френски булдог, унгарска визла, хрътки, далматинци и др. Почти всички собственици разказаха, че са взели първоначално кучетата си, защото са ги харесали, а не с цел да ги водят по изложби.

Собственичка на испанска хрътка от Ибиса сподели, че е кучето се отглежда много лесно както апартамент, така и в къща. Този род са лесни за поддръжка, лесно се почиства след тях и са много миролюбиви и глезени животни. „За отглеждането просто трябват много дълги разходки, да имат място и простор за тичане. Това е най-скокливата хрътка, тя не развива голяма скорост, ловува в храстовидни терени и в Испания се ползва от Балеарските острови до Северна Испания за лов на зайци“, разказа Люба от Русе.

По време на изложбата имаше и няколко конкурса– за най-добра двойка, за най-добра развъдна група и за най-добър производител. Предвидени бяха и състезания „Дете с куче“- за деца от 7 до 13 години, „Млад водач“ - за младежи от 13 до 18 години и „Професионален водач“ - за професионални водачи над 18-годишна възраст.