В ход са масови хайки за нелегален алкохол в сезона за варене на ракия. Над 4400 литра са задържани само за последния месец. От началото на годината спреният нелегален алкохол е над 140 тона.

Казанджиите масово лъжат за количествата сварена ракия. Най-лесно е да скрият колко са джибрите като не попълнят декларация.

„За мен това не е фатална грешка. Защото това е едно недоглеждане от страна на самия работник в началото”, смята обаче Стоил Атанасов, който е управител на казан за варене на ракия в с. Браниполе. Говорителят на Агенция „Митници” Тамара Влайкова е на друго мнение: „Липсата на справка-декларация за вложената суровина за дестилиране означава, че впоследствие няма да бъде подадена и акцизна такава декларация. Това е сериозно нарушение.“

От 500 до 2000 лева е глобата, а с подобно нарушение е всеки трети от проверените казани. Затова при хайката в пловдивското село Марково собствениците на джибри изчезват, а с митничарите остава само портретът на Сталин. По негово време „вземаш една бележка от сел-съвета и вариш, няма акциз, няма нищо”, както ни обяснява собственикът на казан Стойчо.

Само лабораторните изследвания могат да открият отровния алкохол, затова продукцията на всеки казан се тества. От началото на годината през Централната митническа лаборатория са минали над 1200 вида алкохолни проби. Не са попадали на метилов алкохол.
Ракията може да е и смъртоносна, предупреждават в лабораторията – ако се прави в съмнителни казани от мухлясали джибри и неуки майстори.