Историята на украсяването на дома с цветя и зеленина идва от хилядолетия. В наши дни традицията да се използват растения за облагородяване на дома е на почит във всички страни по света. Във флористиката има много стилове, всеки от които съответства на един или друг интериор, характер или настроение. Американските флористи са ги разделили на пет най-общи такива
КЛАСИЧЕСКИ / ТРАДИЦИОНЕН СТИЛ. Подхожда на по-консервативните хора, които обичат да поддържат традицията на представата за дома, на неговия интериор и декорация. Често в тези жилища се срещат внушителни врати, изящни и скъпи материали като коприна, кожа и др. Обстановката обикновено е навяваща образи от античността или класическия европейски период. Цветята, използвани в този стил, са рози, лилии, ириси, гладиоли...По отношение на вазите, подходящи са порцелановите, кристалът, медните и сребърните урни. Освен цветя, в един такъв дом може да срещнете също и изсъхнали плодове и хербарии.
СЪВРЕМЕНЕН СТИЛ. Това е стил във фитодизайна, който се характеризира с екзотика. В жилище от този тип преобладават правите линии, повърхности с кръгли форми, леки тъкани. Вазите за цветя са прозрачни – от различни видове стъкло или кристал. Подхождат и други материали – например от блестящ метал. Тук може да видите също и сувенирни саксии. В такъв дом е радост да се видят орхидеи, антуриуми, кали, хеликонии.
ВИКТОРИАНСКИ СТИЛ. Наречен е така, за да се увековечи управлението на кралица Виктория, когато на мода са били комбинациите от всички области на изкуството. В интериора на този стил преобладават различни тъкани – кадифе, сатен, органза, дантела и памук, а палитрата им се доминира от пастелните нюанси. Вазите за растенията са от кристал, стъкло и сребро, а цветята са с най-различни благоухания и са в ярки, наситени цветове – от жълто до лилаво. Такива са лавандулата, фрезията, гарденията, хортензията и божурът.
СЛУЧАЕН НЕНАТРАПЧИВ СТИЛ. Той е предназначен да впечатли наблюдателя с простота и лекота и в същото време да го отпусне. Всичко, изпълнено в духа на този стил, е изработено от естествени материали със светли отенъци. Иглолистната мебел е най-подходяща за този интериор, а сред тъканите властват просто орнаментираните памук и лен. За растенията се използват плетени кошници, глинени саксии, стъклени съдове. Тук има цветя като лалета, хортенизии, слънчогледи, и всички тревисти растения – каланхое, циклама и др.
ПРОВИНЦИАЛЕН СТИЛ. Идеален е за хора, които търсят домашен уют и знаят цената н простите неща. Мотото на обзавеждане при този стил е простотата. Тук е мястото на произведения на занаятите, дървени съдове, обикновени груби тъкани. За цветята се използват невзискателни  контейнери – буркани от стъкло и метал, кошници с цветя и венци. Диворастящите растения тук са на мястото си – дива роза, шипка, роза...Букет от полски цветя е отлична украса в такъв дом
Макар и много различни, тези стилове могат да се комбинират по между си, за да създадете Ваш собствен, нов и уникален стил в озеленяването на дома си.