Експертното жури начело с акад.Светлин Русев, което трябваше да определи победител в конкурса за паметник на Левски, не успя да излъчи печеливш проект. След сериозна дискусия сред членовете на журито се оказа, че нито един от стигналите до финала 11 идеи не отразява вижданията им за значимостта, която монументът на Левски трябва да има. Затова журито се е спряло на три концепции, които счита за по-интересни от художествена гледна точка и които имат потенциал за развитие. На авторските колективи ще бъде дадеш шанс за доработка по същата тема до 29 януари и след това журито евентуално ще посочи победителя.
Напред продължават колективът - скулптор Альоша Кафеджийски, арх.Валентин Кафеджийски;  колективът - арх.Емил Попов, скулптор доц. Пеньо Добрев и колективът - ръководител скулптор Георги Радулов, проектант арх. К.Тончев, арх. Т.Тончев.
Всъщност проектът на третия колектив е единственото предложение, което съвпада с решението на журито и класацията на публиката. Той е класиран на второ място в гласуването в урната на Доходното здание. 
Онлайн гласуването категорично беше счетено за нечестно, тъй като цифрите са абсурдни при положение, че имаме мониторинг на това кой, кога и как е гласувал в интернет. В разбивката се вижда как за 2-3 часа 2000 души са гласували за проект, който със сигурност не са виждали, а само по снимката е абсурдно да бъде преценено. Поставяме под съмнение това гласуване, то беше един малък експеримент, каза арх.Орлин Неделчев. 
Председателят на журито акад.Светлин Русев отбеляза, че темата Левски не за първи път се оказва изключително сложна и трудна. 
Различните проекти имаха различни достойнства и различни недостатъци. Задачата беше много отговорна, много сложна и Левски се оказа много по-голям от професионализма на авторите, които участваха. Всеки носи Левски сам в себе си и има различна представа. Колкото е по-велика и голяма една личност, толкова е по-сложна. Журито не можа да излъчи проект, който да се реализира и който да има първа награда, тъй като всеки от нас имаше различни фаворити. И след цялата дискусия се стигна до излъчване на три проекта, а конкурсът продължава, посочи той.