Министърът на образованието Красимир Вълчев откри Innowave 2017 Business and Startup Conference във Варна, предаде кореспондентът на БГНЕС в морската столица.

Форумът събира за първи път в България световни брандове като Facebook, Google, Amazon, SalesForce, Alibaba, Yandex и фондове за рисков капитал от три континента, чиято основната цел ще е да помогнат на посетителите и на участниците да направят дигитална трансформация на бизнеса си и да продават глобално.

Дигиталните технологии и иновациите са неизменна, може би една от най-важните части на нашето настояще и бъдеще – бъдеще, което ние много трудно можем да прогнозираме. Бъдеще, което всички искаме по някакъв начин да се случи по по-добрия начин. Образователната система е може би тази, която в най-голяма степен отговаря за бъдещето. Учителите, образователните институции са тези, които отговарят, образно казано, за софтуера на човешкия капитал, заяви Вълчев.

Дигитализацията на учебния процес е неизбежна, подчерта той и добави, че министерството всяка година прави крачки, макар и може би недостатъчни. „Над 45% от училищата имат WiFi мрежи, които покриват над 80% от класните стаи. За първа година имаме одобрени електронни варианти на учебници по всички дисциплини, по които бяха одобрени учебници. Това са учебници за II, VI, VIII клас. Само по няколко езика, по които се обучават по-малко деца нямаме одобрени електронни варианти, които не са просто pdf версии на учебниците, а по-интерактивни”, каза още министърът.

На конференцията присъстват над 750 собственици, управители и мениджъри на фирми, представители на бизнеса и startup-и от 23 държави. На четирите експозони ще има разположени над 25 щанда на български и световни технологични компании. Innowave 2017 Business and Startup Conference ще селектира 30 StartUp проекта, които ще бъдат промотирани пред мрежа от над 40 международни фондове за рисков капитал и организации от бизнес ангели.