ОД „Земеделие“ отново предлага останалите без стопанин 1206 дка до „Образцов чифлик“
Областна дирекция „Земеделие“ ще проведе трети търг за отдаване под наем на ниви от Държавния поземлен фонд (ДПФ), научи „Утро“. Документи за участие се подават до 27 октомври, а офертите ще се отворят на 30 октомври от 10 часа в сградата на дирекцията в присъствието на кандидатите.
Трета тръжна сесия за земите от ДПФ не е провеждан в Русе от години, но този път назначаването му стана неизбежно, след като 1206 декара златна земя съвсем близо до Русе, в района на „Образцов чифлик“, останаха  без стопанин. Трите плодородни парцела от 416, 198 и 592 дка преди години бяха отнети от Института по земеделие и семезнание и оттогава държавата ги отдава под наем всяка година. Те бяха предложени и сега на двата търга за земи от Държавния поземлен фонд, проведени през август и септември. Началната цена беше 60 лева на декар и може да се определи като по-скоро ниска за ниви с такива размери. На търговете фермерите предлагаха значително по-големи ренти, надхвърлящи дори 100 лева за декар. Парадоксално обаче за тях не бе подадена нито една оферта.
Повечето земи от ДПФ се предлагаха за 5 години,  само въпросните 1206 дка бяха в отделна графа за 1 стопанска година, което обаче трудно може да обясни как те са останали извън полезрението на големите арендатори. Някои от тях бяха крайно изненадани, че толкова големи парцели комасирана и добре гледана земя ще останат необработвани. И заявиха, че ако има ново наддаване, вече ще участват. Е, както се оказа, ще има. 
В условията за тазгодишния търг наистина имаше едно условие, което доста би затруднило по-дребните стопани - годишният наем трябваше да се заплати авансово при подписване на договора, което означаваше веднага да се броят на държавата 72 390 лева. За големите зърнопроизводители от региона обаче тази сума едва ли е някакъв непреодолим проблем. По-сериозният е, че вече ще бъде краят на октомври, когато оптималните срокове за сеитбената кампания вече ще са минали.