Илия Стоилов - брат на депутата от БСП Георги Стоилов, и още седем от арестуваните десет човека в специализираната акция на ГДБОП и жандармерията рано сутринта в събота в Русе остават в ареста. Двама са освободени поради липса на доказателства. Седем от задържаните са обвинени за организиране и участие в престъпна група, която се е занимавала с рекет от началото на 2015 година до задържането им. Ръководител на групата е Илия Стоилов. Осмото задържано лице е жена, на която заедно с 4 от участниците в групата е повдигнато обвинение за отвличане и изнудване. Това каза вчера прокурор Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Задържаните са конвоирани в София и са в ареста за 72 часа.
Отвличането, за което говори Арнаудова, е станало на 30 март 2015 година. Отвлеченият е служител на Илия Стоилов, подозиран за кражба. С използване на сила и заплаха той е бил принуден да подпише запис на заповед за 100 000 лева. В този случай Стоилов е действал като подбудител, уточни Арнаудова.
По-късно стана ясно, че сред задържаните е синът на шефа на КАТ-Русе Михаил Манов - Мануел.
Вчера следобед прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд искане Илия Стоилов, Трифон Трифонов, Александър Вълков, Мануел Манов, Милен Влахов, Калоян Димитров и Цветелина Стоилова да бъдат оставени за постоянно в ареста. Те са с повдигнати обвинения за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел да вършат престъпления - рекет, изнудване, нанасяне на телесни повреди, съобщи пресцентърът на Специализираната прокуратура.
Акцията на ГДБОП и жандармерията под ръководството на Специализираната прокуратура в събота е била по сигнал за организирана група за рекет и разпространение на наркотици. Призори антимафиоти и жандармеристи са нахлули в нощен клуб „Монарх“ на ул.“Райко Даскалов“ и са започнали разпити на сервитьорки, танцьорки и охрана. След това качулките са атакували едновременно едноименните заложни къщи на същата улица и на ул.“Рила“ 44, както и клуб-ресторант „Монарх спорт“ на ул.“Борисова“ 52. Всички обекти са собственост на 39-годишния Илия Стоилов, брат на русенския депутат от БСП Георги Стоилов. В хода на акцията са арестувани 10 човека, включително охранителите на нощния клуб и самият Илия Стоилов. Според прокуратурата за него е доказано, че е тартор на бандата и поръчител на побои, отвличания, изнудване и държане на огнестрелни оръжия без разрешително. Има данни, че групата се е занимавала и с лихварство, като е използвала заложните къщи за прикритие.
По време на акцията са разпитани 15 свидетели, двама от които тайни, направени са 21 разпознавания и 6 лични обиска на лица. Извършени са 15 претърсвания в заложна къща, нощния клуб, жилища, офиси и автомобили. Открити и иззети са четири метални палки, електрошокова палка, три пистолета - газов, боен и преработен от газов в боен, 107 патрона, два ножа, 400 грама тротил, 2000 евро, каза Румяна Арнаудова, като уточни, че за държането на огнестрелните оръжия и боеприпасите има отделни повдигнати обвинения.
Екипът на „Утро“ стана свидетел на претърсването на бяло БМВ пред клуба на „Борисова“. Под стелката на предната дясна седалка бе намерено пакетче, но така и не се разбра дали това е дрога, тъй като качулките държаха журналистите настрана. Подранилите в съботната утрин минувачи бяха изумени от наличието на маскирани и въоръжени полицаи по „Борисова“. Двама от тях постоянно се придвижваха от клуб „Монарх“ до заложната къща на ул.“Рила“ и обратно и създаваха впечатление едва ли не за военно положение. На въпрос какво става, антимафиотите любезно обясняваха, че няма нищо страшно.
„Преди малко научих за акцията срещу брат ми от роднини. Не знам за какво става въпрос, защото аз съм далеч от делата му и не знам как да си го обясня, а и нямам никакво участие в заведенията и заложните къщи на Илия. Не съм го чувал от месец и нещо и не съм го виждал дори. Дано не става дума за акция срещу него по политически причини, свързани с БСП и моето присъствие в парламента“, каза по телефона в събота 36-годишният депутат Георги Стоилов, потърсен за коментар. Той попадна в Народното събрание, благодарение на феномена 10/10 и с 2500 преференции от червени симпатизанти от десето място отиде на второ и измести кандидата за депутат Добрин Данев, който остана извън парламента. Вече се коментира, че не е изключено за успешната му предизборна кампания финансово да е помогнал и брат му Илия.
Вчера стана ясно, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е разговаряла с депутата Стоилов, според когото в случая ставало дума за набеждаване. Утре Изпълнителното бюро на партията и парламентарната група ще решават съдбата на Георги Стоилов.