Затлъстяването на децата в Русе расте прогресивно. Най-много са учениците с наднормено тегло в диапазона от 10 до 14 години, където наред с консумацията на вредни храни се забелязва и ранна употреба на алкохол. Тревожните данни съобщиха вчера за „Утро“ от Регионалната здравна инспекция след направено изследване на деца в детски градини и училища по повод Световния ден на прехраната - 16 октомври. Във възрастта от 3 до 7 години са изследвани 7000 деца, като 146 от тях са със затлъстяване. 
В училищата в града са тествани 20 000 ученици в две категории.
От 7 до 14 години с наднормено тегло са 351 момчета и 371 момичета.
В групата от 14 до 18 години затлъстелите момчета са 215, а момичетата с наднормено тегло стремително са намалели спрямо предната възрастова група и са едва 124.
Предпоставка за увеличеното тегло при подрастващите е масовата консумация на алкохол от все по-малки деца, употребата на енергийни напитки и на храни с високо съдържания на мазнини, захар и сол, анализират данните здравните инспектори. Друга причина за затлъстяването е ниската консумация на мляко, млечни продукти, риба, пълнозърнест хляб и пълнозърнести изделия. За сметка на това децата в Русе са увеличили колбасите, сладкишите и шоколадите, чипса и снакса. 
Не на последно място за тревожната тенденция допринася липсата на спорт и дори на елементарно раздвижване. Наред с лидерството в други негативни класации България е на едно от първите места в Европа по обездвижване на децата, които стоят пред компютрите и телевизорите средно 26 часа седмично. За сравнение в Белгия и Холандия този показател е 14 часа в седмицата.
Родителите на децата могат да се погрижат за здравето им, като ограничат вредните храни и повишат физическата им активност. Наднорменото тегло е източник на много заболявания - като се започне от високо кръвно налягане и причиняваните от него сърдечно-съдови проблеми и се стигне до диабет, предупреждават специалистите.