19 май е Европейският ден за борба със затлъстяването и ще бъде отбелязан в Русе с голямо събитие на площад „Свобода“. Инициативата е с наслов „Здравословно и вкусно“ и е част от кампанията „Здравето има значение“ в партньорство с издателство „Вдъхновения“ и Българо-румънския детски фонд. 
Мисията на социалната кампания е да привлече вниманието върху все по-изострящия се проблем със затлъстяването при децата в България. Страната ни е на пето място в Европа по затлъстяване сред подрастващите. Според официалните данни храната в училищата става по-добра. Събития за информираност за здравословно хранене се организират постоянно в различни градове на страната. Родителите все повече започват да обръщат внимание на качеството на храната, която се консумира в семейството. Все още обаче вредните храни са предпочитани от много деца. Според изследванията добавки като мононатриевия глутамат усилват вкуса на бързите закуски и всяка друга храна изглежда блудкава и скучна. 
Инициативата „Здравословно и вкусно“ ще събере деца и родители, за да може заедно да говорят за особеностите на вредната и на здравословната храна. В целодневната си програма събитието включва семинарни модули с партньори на издателство „Вдъхновения“, сред които Деница Андонова - автор на популярната книга „Клетъчно хранене с Дени“, специалисти по здравословно хранене, както и спортни инициативи.
Специален гост ще бъде Боряна Герасимова - предприемач в сферата на персонализираната медицина  и лектор по теми, свързани с генетичните изследвания, здравната интелигентност и информирания избор в грижата за здравето. 
Русенци и гости на града ще имат възможност за безплатно измерване на здравните си показатели със съдействието на Лаборатория „Здраве“ и на холистичния треньор д-р Ани Димитрова. 
Акцент ще са детските работилници - част от световната инициатива Food Revolution Day - Ден на революция в храненето 2018, организирана от Фондация „За храната“. Мисията на организацията е популяризиране, обогатяване на познанията и изграждане на обществено разбиране и подкрепа за пълноценно, природосъобразно, здравословно и устойчиво хранене на всички нива: деца на възраст до 18 години и техните родители, пълнолетни граждани, учители, лекари, готвачи и други професионалисти с влияние върху общественото мнение, хранене и здраве.
Инициативата се провежда под патронажа на община Русе и със съдействието на хипермаркет „ЕДЕА“ - най-иновативния български хипермаркет. Събитието има стреница във Фейсбук, а заявки за участие могат да се правят на електронните адреси [email protected] и [email protected] или на тел. 0882 373 202.