Румен НИКОЛАЕВ
Стоматологичните Оскари отново ще намерят своите достойни притежатели тази вечер. Националният конкурс „Дентален мениджър на годината - бизнес награди за зъболекари и зъботехници „Адмира“ ще излъчи победителите в различните категории в хотел „Маринела“ в столицата за осми пореден път.
Преди година с голямата награда „Дентален мениджър на годината 2016“  и статуетката „Адмира“ бе отличена д-р Мария Сапункьова, мениджър на „Дентална клиника Дукови“ в Русе. Според регламента на конкурса  последният №1 участва в журито, което определя новите победители. 
Участниците от Русе и тази година са на много високо ниво и се надявам да получат заслужена висока оценка от журито, заяви часове преди церемонията д-р Сапункьова.
 В навечерието на това авторитетно професионално състезание въпросът какво даде отличието на д-р Сапункьова и на целия екип на клиника „Дукови“ е повече от резонен.
Естествено, всички в клиниката работим за своето професионално израстване, което да бъде в полза на пациента. Тази награда ни даде увереност, че се развиваме в правилна посока по отношение на извършване на инвестиции в нови технологии и усъвършенстване на професионалните умения. Безспорно, наградата е заслуга на всички, които работят в клиника „Дукови“. Затова и целият екип се чувства по-отговорен, донякъде и по- сплотен. В името на престижната награда и за това, че всеки един се чувства съпричастен към една голяма цел- да бъдем все по-добри и пациентите да бъдат по-удовлетворени от получените услуги. За тази цел увеличихме двойно участията в квалификационни курсове за внедряване на най-новите технологии в областта на денталната медицина, както и в специализирани обучения в областта на мениджмънта с цел създаване на организация, която  да повиши качеството на обслужване на пациентите, прави равносметка д-р Веселина Дукова.
Искрено се надявам, че тази вечер голямата награда „Адмира“ ще отиде при най-добрите. Още по-радостно е, че тази година, макар и в различни категории, за призовете се борят две русенски практики. Убедена съм, че Русе вече се е утвърдил като важен дентален център в страната и все повече колеги печелят доверието на пациенти не само от Русе и в региона, но и на хора от чужбина. Смятам, че тази вечер ще имаме основание да се чувстваме удовлетворени и  горди от участието на колегите в този конкурс. Убедена съм, че пациентите очакват да получат за определена цена качествена услуга. В условията на свободна конкуренция със сигурност доверието от свършената работа е повече от която и да е грамота или статуетка. Но за нас е и една професионална оценка и стимул за по-нататъшно развитие и усъвършенстване, посочи д-р Сапункьова.
Освен за най-голямата награда, участниците в конкурса тази вечер се състезават и за първите места в категориите „Дентален мениджър на клиника“, „Дентален мениджър на кабинет“, „Мениджър на зъботехническа лаборатория“ и „Мениджър на зъботехническа лаборатория 2017“.
В първата категория за най-добро представяне се бори дентална клиника „Света Аполония“. Д-р Соня Еленкова не скри, че личната и нагласа е била да се включи в това съревнование догодина, но по една или друга причина е приела предизвикателството. И не за друго, а защото иска да участва със самочувствието на категоричен победител. 
„Света Аполония“ е сред 10-те практики в страната, които още от създаването си развиват и усъвършенстват мениджмънта. Имаме необходимото самочувствие и очакваме достойно представяне. Но все пак- конкурсът е на много високо ниво и журито ще определи победителите. Ако спечелим голямата награда, то това ще е заслуга на целия екип и ще бъде в полза на пациентите ни, каза д-р Еленкова.
„Дентален мениджър на кабинет“ е категорията, в която се състезава д-р Катя Кинова. Освен че вече работи в безупречна като интериор и оборудване среда, практиката залага най-вече на естетиката и на комплексното обслужване на пациента. В три кабинета работят лекар, дентален асистент и мениджър. Към всеки пациент се прилага индивидуален подход, а той получава професионално и чисто човешко отношение.
Ние не смятаме и не сме „Бърза помощ“. При нас се предлага комплексно обслужване, като най-вече се залага на естетиката, посочи д-р Кинова.
Успешно представяне и добро класиране в раздела „Мениджър на зъботехническа лаборатория 2017“ очаквам и от СМТЛ „Арт Дентал - Вартан Вартанян“, разкри д-р Сапункьова. 
Тази вечер ще бъде отново изпълнена с очакване, емоции и аплодисменти. Тази вечер ще бъдат посочени новите най-добри в денталния мениджмънт и ще докаже, че работата на денталния специалист е и занаят, и бизнес, и изкуство, в което се инвестира постоянно. Не спира развитието и на специалистите. Русе не е само пристанище, където акостират кораби. Градът ни е наистина европейски не само по отношение на история, традиции и на архитектура, но и с водещи практики от водещи специалисти в денталната медицина, обобщи миналогодишната носителка на „Адмира“ д-р Мария Сапункьова.

Пътят от мечтата до върха

Клиника „Дукови“ е единственото лечебно заведение за дентална медицина, номинирано и предложено от УС на Асоциацията на денталните мениджъри в България АДМБ.
И при посещението на място на 9-членното жури и националното медийно отразяване става ясно, че този избор е напълно оправдан.
Преди повече от 10 години постигнатото днес е било по-скоро една мечта, отколкото изпълнима цел. В тогавашно интервю за национален вестник д-р Валентин Дуков и съпругата му Мария Сапункьова говорят за  бъдещите си планове, като по-скоро ги определят като добро пожелание. Но времето показва, че амбициите и професионализмът се оказват достатъчно реални, за да има в Русе модерно оборудвана и отговаряща на европейските стандарти дентална клиника.
За успеха и са нужни две основни неща - добър мениджмънт и също толкова добри специалисти, работещи с най-съвременна апаратура.
Началото на тази успешна дейност слага д-р Дуков - орален хирург. Малко по-късно към него се присъединява и д-р Мария Сапункьова, а вече 7 години фирмената политика защитава и дъщеря им д-р Веселина Дукова.