В 9.30 ч тази сутрин започва най-после дългоочакваният конкурс за вакантното от януари директорско място в Русенската опера. Първи на горещия стол ще седне импресариото Иван Кюркчиев, който вече е бил директор на операта в Русе, след него пред комисията ще застанат оперният режисьор Георги Симеонов и диригентът Иво Венков. Завчера вечерта на сайта на Министерството на културата се появи повторното съобщение за допуснатите кандидати - името на Иво Венков вече фигурираше там, след като преди няколко месеца той не бе допуснат заради това, че не е представил нужните документи. От МК великодушно го изчакаха да си набави необходимите бумаги и да ги внесе, едва след това обявиха датата за събеседване. Дали и ако някой друг не беше представил някоя бележка, щяха да го изчакат 6 месеца, се питаха вчера запознати с русенската оперна драма. 
Междувременно покривът на сградата протече по време на проливните дъждове в събота и неделя. Вода шуртеше в хоровата зала, ручейчета се стичаха и в други помещения. Оказа се, че бригадата, която ремонтира покрива, не повярвала на синоптичните прогнози, които две седмици преди това обявяваха едва ли не с точност до часове кога ще завали пороят. И заради липсващите ламарини дъждът нанесе доста поразии и вътре в сградата.
Нищо, затова пък я какви златни надписи имаме на фасадата - сега вече всички знаят, че това е операта, радваха се някои от музикалния театър. Радвайте се, докато не са я съсипали окончателно, мрачно репликират песимисти, които не смеят да повярват в светлото бъдеще на операта. И цитират ширещи се сред музикалните среди в София мълви, че било много вероятно конкурсът за директор да се провали и безвластието да се проточи още.