Община Русе ще трябва да плати 2500 обезщетение на Д.В. от Русе. Причината - жената и кученцето й порода померан станали жертва на злобен уличен пес. 
Сутринта на 19 ноември миналата година Д.В. заедно с майка си разхождала малкото животинче, когато се появило голямо бяло улично псе с ушна марка. Щом видял дребосъка, безстопанственият звяр веднага оголил зъби и се носочил право към него. За да спаси мъника, собственичката го взела на ръце и тръгнала в друга посока, но песът се нахвърлил върху нея, захапал я за гърба и я съборил на земята. 
Така се добрал до търсената жертва, стиснал я в челюстите си и хукнал с нея между зъбите. Въпреки че при падането жената се ударила и навехнала лявата си ръка, веднага скочила на крака и побегнала да спаси любимеца си. 
Успяла да настигне агресивния пес и с ритници го принудила да пусне померанчето, но това пък станало причина грамадното животно отново да я събори и да се надвеси над нея с оголени зъби. От по-страшно развитие на събията я спасила майка й, която с крясъци и пръчка в ръцете прогонила озверялото куче. 
Последвало обаждане на 112, но дошлите на място служители на общинския приют не открили псето. Д.В. завела кученцето си във ветеринарна клиника, където се наложило да го оперират, и после отишла на лекар, а след това си извадила и медицинско свидетелство за раните. Заради преживяното Д.В. подала иск за обезщетение срещу общината на стойност 4000 лева, но частично предявен - за 2500 лева.
От местната власт не се дали без бой. Юристите им заявили в съдебната зала, че кучето било домашно, а не улично и че те имат приют, в който работят по програма за намаляване популацията на безстопанствените животни. 
От свидетелските показания обаче станало ясно, че агресивното куче наистина е било безстопанствено и че е било на улицата, а не в приюта. Така съдът уважил напълно иска на Д.В. 
Решението обаче е само на първа инстанция.