По три обвинения ще отговаря бившият криминалист в Първо РПУ Ваньо Димитров, задържан преди близо година по подозрения, че официално е бил на страната на закона, а неофициално е бил част от неговите врагове. Делото срещу експолицая тръгна вчера в Окръжен съд след 10-месечно разследване. Първото обвинение на прокуратурата срещу Димитров е, че на 16 и 17 ноември миналата година е разгласил държавна тайна, с което е застрашил сигурността на държавата. Второто е за притежание на 56 патрона за пистолет, които са много над разрешените боеприпаси за служебното му оръжие, а третото - че в периода 2 септември-15 декември 2016 година е съобщавал на тартора на наркогрупа Мартин Иванов информация, която не е държавна тайна, но е предназначена само за служители на МВР.
За участие в процеса бяха призовани 17 свидетели, освен това ще се разчита на професионалната компетенстност на шестима експерти.
Адвокатът на Димитров поиска прекратяване на делото и връщането му в прокуратурата, тъй като според него обвинението за издаване на държавна тайна не било ясно. Прокурорът контрира, че искането е неоснователно защото в обвинителния акт подробно е описано за какво точно полицаят е осведомявал Мартин Иванов. 
След кратка размяна на реплики искането на защитата бе отхвърлено и на делото бе даден ход и тогава адвокатът поиска от затвора да бъде доведен за разпит 35-годишният Мартин Иванов, сочен за тартор на осведомяваната от задържания криминалист наркогрупа. Това желание бе прието и то най-вероятно ще доведе до отлагане на делото, което вчера започна с разпита на свидетели и се очаква да продължи и днес.
Ваньо Димитров бе арестуван на 15 декември миналата година след разработка, в която са използвани и  специални разузнавателни средства. Операцията за задържането му бе организирана от служители на дирекция Вътрешна сигурност“ и бе проведена в областната дирекция на МВР, където полицаят бе повикан за справка. След поставянето на белезниците той бе пратен в затвора в Ловеч, където изчака началото на процеса срещу него. 
Димитров е дипломиран юрист с 21 години стаж в системата на МВР. Бил е част от антимафиотската структура в русенската полицейска дирекция, минал е и през ДАНС, преди да се върне като разузнавач трета степен към криминалния сектор на Първо РПУ. През последната година обаче разузнавачът станал двоен агент и редовно осведомявал Мартин Иванов за готвените акции против разпространението на наркотици, твърди прокуратурата.
В деня на неговото задържане бяха прибрани и тримата участници в наркогрупата. Мартин Иванов беше арестуван по пътя за Бяла и в мерцедеса му бяха открити над половин кило марихуана за 3384 лева, електронна везна и 3000 лева в брой. От дома му пък бяха иззети незаконно притежавани газов и боен пистолет с 5 патрона. Иванов призна вината си и се споразумя за две години и половина в затвора при строг режим и 7000 лева глоба. Освен това към присъдата бяха прибавени още 9 месеца от условно наказание за шофиране без книжка, в чийто изпитателен срок бе заловен с наркотиците.
Останалите двама от групата под полицейски чадър също получиха ефективни присъди след споразумение с прокуратурата. Павлин Иванов, в когото на 15 декември беше намерена дрога за 358 лева, влезе в затвора за 10 месеца, а арестуваният с марихуана за 641 лева Ивайло Йорданов се сдоби със седеммесечна присъда.