Проходите Петрохан и Троян – Кърнаре (Беклемето) остават затворени за неограничено време за всички видове моторни превозни средства, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Петрохан е затворен от село Гинци до село Бързия. Обходният маршрут е през Искърското дефиле.

Ограничено е преминаването и по пътя Шипково – Рибарица.

Самото изчистване на пътното платно не е проблем, пътноподдържащите фирми са на разположение и настилките са почистени, но затрудненията са от множеството пречупени и падащи дървета, обясни председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов.

В Петрохан работят 42-ма души с осем резачки, девет буса, три багера, три камиона.

Инж. Ивайло Спасов, който е директор на областното пътно управление в Монтана, каза за bTV, проходът е затворен от 14 ч. вчера, когато са започнали да падат много дървета. Буквално всяка минута падаха големи буки, разказа той. Екипите са спрели почистването към 22 ч., тъй като е станало опасно за тях. Подновили са работа днес след разсъмване.

Спасов посочи, че не може да се ангажира със срок за отварянето на прохода. Засега снеговалежът е спрял.

Междувременно първи сняг падна и на Бузлуджа. Снежната покривка е около 5 сантиметра, а температурата на въздуха е минус 3 градуса. Няма закъсали или бедстващи хора. На Шипка също има сняг, пътната настилка е почистена, проблеми засега няма.

Без ограничение е преминаването през Шипка, Републиката, Витиня и останалите старопланински проходи.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от сайта на АПИ – www.API.bgLima.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Времето в последните два дни не е необичайно, още повече, че беше и прогнозирано– и валежите, и застудяването, и снегът, коментира синоптикът на bTV Христина Балинска. Факт е, че снежната покривка слезе до около 700 м надморска височина, посочи тя.

Добрата новина е, че се очаква до края на деня валежите да спрат и към петък се очаква температурите да стигнат 20 градуса.

Балинска посочи, че на места е паднало двойно по-голямо количество дъжд от месечното, а на връх Ботев има 19 см сняг.

Вижте повече във видеото: