Лекари във Финландия попаднаха на транссексуален мъж, който износва дете, съобщи телевизия Yle.

На времето той се е появил на бял свят като жена. Неотдавна се подложил на операция за смяна на пола и през 2016 години получи документи за мъж. След това транссексуалът прекъсна хормоналната терапия след операцията за смяната на пола, защото желаел да забременее.

Бременният мъж и неговият партньор твърдят, че бременността преминава добре. Съществува обаче проблем с неговата идентификация в компютърните програми използвани от лекарите – те не разпознават ситуацията, при която бременността се развива у лице с мъжки идентификационен номер. Заради това двойката се сблъсква с бюрократични трудности.

Служител на организацията за защита правата на малцинствата Seta, която се занимава с въпроси на транссексуалността, смята, че това може да не е първия случая на мъжка бременност във Финландия. "Теоретично ако биологична жена си сменя пола на мъжки чрез операция, то след операцията може да се направи прекъсване в хормоналната терапия и да СЕ износи детето. Възможно е някой друга двойка вече да е прибягвала до този метод“, отбелязаха в организацията.

По-рано тази година британецът Хайдън Крос, който смени пола си от женски на мъжки, обяви, че е бременен – това е първият подобен случай в страната. Той си смени пола на 17-годишна възраст. В продължение на три години той вземал необходимите хормонални препарати и впоседствие си извади паспорт, където е записана новата му полова принадлежност. Но след това Крос реши да забави процеса на смяна на пола, защото осъзнал, че искал да има дете.