Известният русенски художник Пламен Монев да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Русе“. Това предложение, внесено от зам.-кмета Димитър Наков, ще бъде обсъдено и гласувано от общинските съветници на предстоящото заседание. 
Тази година се навършват 60 години от рождението на живописеца, който внезапно си отиде от този свят преди година. Пламен Монев е един от емблематичните и ярко физиономични русенски художници, а неговите ученици в Училището по изкуствата го помнят като талантлив и грижовен педагог. Той е преподавател там от 1992 г., като основава специалността „Графика“ и оборудва безвъзмездно графичния кабинет, който днес носи неговото име.
Пословичен със своята работоспособност и отдаденост, Пламен Монев твори в областта на рисунката, илюстрацията, графиката, акварела и живописта. Десетки негови творби са притежание на множество частни колекционери в Полша, Румъния, Гърция, Великобритания, Естония, Латвия, Литва, Беларус, Швейцария, Норвегия, Германия, Холандия, Франция, Япония, Канада, Дубай и САЩ.