Ако до 4 ч екипите на снегопочистващите фирми не са излезли, не може да се създадат нормални условия за инфраструктурата и населението. В 6.30 часа, когато гражданите излизат, градът трябва да е в нормално за зимни условия състояние и да има проходимост на цялата улична мрежа. Няма да допуснем екипи на общината да поемат управлението на фирмите заради това, че механик-водачът живее извън града. Това каза кметът Пламен Стоилов на вчерашната първа среща за зимната подготовка, в която участваха кметовете от общината, представители на снегопочистващите фирми и на ангажираните институции. Фирмите трябва да изготвят графици за техниката на денонощен режим на работа и да няма оправдания, че водачите живеят по селата, а пътят е затворен и не може да се реагира своевременно. 
Бавното почистване на по-отдалечените квартали ДЗС и Образцов чифлик, на пътя до сметището и ръкава към бул. „България“, както и тесния път към Касева чешма бяха сред проблемите, които шефът на дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров посочи. Той отбеляза още, че почистването на тротоарите не е достатъчно качествено. По този повод кметът Стоилов отбеляза, че е безумие снегът от пътното платно да се засипва по тротоара и че има достатъчно количество сол и не трябва да се допуска заледяване. Други конфликтни места са обръщалото на линия 16 край Пиргово, порталът на подстанцията на Образцов чифлик, както и наклоните в Басарбово, където закъсват автомобили. Димитров отбеляза също, че районът на Сръбчето и наклоните в посока Мартен трябва да са добре осолени и почистени, защото има предпоставки за пътни произшествия. 
Що се отнася до вилните зони, за поредна година от общината подчертаха, че това е зона за сезонно обитаване, няма улична регулация и това не позволява снегопочистване. 
На срещата стана ясно още, че при екстремни условия ще се въвеждат забрани за паркиране по някои улици, като ще има организация за безплатно ползване на общинските подземни паркинги. Ще има и денонощен паяк, но при ниски минусови температури той няма да е ефективен. От общинско предприятие „Комунални дейности“ имат готовност да извозват снега, но за това ще са нужни от 2 до 3 дни. 
Сред проблемните участъци, които кметовете на селата посочиха, се открои районът на Дунав мост, който е единствената връзка на Мартен с Русе, а там има постоянно спрели тирове и се получава тапа. В тази връзка кметът Стоилов посочи, че жалбата по обществената поръчка за разширението на този пътен участък е оттеглена и се очаква до края на годината да започнат строителните дейности. 
След срутването на моста в Басарбово той е с една лента, а когато се затвори пътят Русе-Бяла, движението се пренасочва оттам и ще се получат задръствания, напомни кметът на селото Николай Колев. Стоилов заяви, че има уверение от Пътната агенция, че незабавно ще се изготви проектната документация и в най-скоро време ще започнат ремонтните дейности. Освен това преди седмица Стоилов се е срещнал с председателя на агенцията и се очаква да подпишат ново споразумение. Ангажимент на Пътната агенция ще е да изкърпят бул „България“, а общината ще отговаря за зимното поддържане.