Имам удоволствието да ви представя проф. Огнян Герджиков като моя кандидатура за председател на Консултативен съвет по законодателството към парламента. Това не е новина за колегите заместник-председатели, ние сме действали в синхрон с тях, както повелява Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание. Това каза председателят на НС Димитър Главчев, предаде БГНЕС.

Според Правилника председателят на парламента може да създаде Консултативен съвет по законодателството. Организацията, дейността и съставът на съвета се уреждат с правила, утвърдени от председателя и заместник-председателите на Народното събрание.

„Това ще бъде консултативен орган, който ще подпомага законодателната дейност на НС, ще има препоръчителен характер, ще почва действието си след първо гласуване на законопроектите по инициатива на председателят на НС или на председател на водеща комисия, определена за законопроект“, обясни Главчев.

Той обясни, че са търсили приемственост. “Има приемственост с предишни такива съвети. Спрях се специално на проф. Герджиков, тъй като той е бил председател на 39-то НС когато е функционирал такъв Консултативен съвет по законодателството. Такъв функционира и в 40-то НС, с председател Георги Пирински”, посочи Главчев. Механизмът, на който са се спрели е Герджиков да предложи останалите членове на този съвет и те да бъдат утвърдени съвместно от председателят и зам.–председателите на НС.

Проектосъставът, по думите на Огнян Герджиков е от изтъкнати юристи, основно представители на академичната гилдията. „Има и някои много известни адвокати, но повечето са от университетите, най-вече от СУ“, каза Герджиков. Поканен за зам.-председател е проф. Васил Мръчков, който бил и първия председател на такъв съвет.

„Не можех да не приема това предложение, което ми беше отправено, тъй като смятам, че един такъв орган може да бъде само полезен“, каза Герджиков.

Проектосъставът включва 22 души и ще заседават „според нуждите“. „Колкото повече законопроекти ни бъдат възложени, толкова повече ще заседаваме. Така че ние сме изцяло в услуга на парламента и според нуждите ще действаме. Така че имаме готовност да поемаме нормативните актове, които ни бъдат подавани, основно между първо и второ четене, за да можем с експертното си становище да съдействаме за подобряване на тяхното качество“, посочи професор. Герджиков.